Wijnhuis La Rioja Alta

Wijnhuis La Rioja Alta

La Rioja Alta is een bekend wijnhuis uit de Spaanse wijnstreek Rioja. Het wijnhuis bestaat al meer dan 125 jaar en is één van de grootste merken van de Rioja wijnstreek.

Karakteristieken van wijnhuis La Rioja Alta:

  • Het is een traditionele wijnmakerij
  • Maakt typische Rioja stijl wijnen
  • Levert topkwaliteit voor het midden en hogere segment
  • Gebruikt typisch Spaanse druiven variëteiten
  • Heeft een eigen vatenmakerij
  • Gebruikt bij het rijpen Amerikaans eikenhout
  • Filtert op manuele wijze
  • Maakt erg smaakvolle wijnen

In dit artikel gaan we als eerst in op de historie van La Rioja Alta waarna we verder gaan met de werkwijzen. We behandelen belangrijke elementen van het rijpen, de werkwijzen in de wijngaard en hoe men wijn filtert in de wijnmakerij. Als laatste behandelen we de wijnen van La Rioja Alta.

De historie van La Rioja Alta

La Rioja Alta bestaat sinds 1890 toen vijf Baskische families de ‘Sociedad Vinícola de La Rioja Alta’ oprichtte. Het doel was om topkwaliteit Rioja wijn te maken. Dit doel heeft men behaald en nog steeds maakt deze wijnmakerij topkwaliteit wijn.

La Rioja Alta heeft zich, mede door Franse invloeden vlak na de oprichting, ontwikkelt tot waar het wijnhuis nu staat. Want einde 19e eeuw werd Europa geteisterd door de uitbraak van de druifluis (Phylloxera). Sommige Franse wijnmakers vertrokken naar de Spaanse Rioja wijnstreek. Daar zette ze hun werk als wijnmaker voort. De Rioja wijnstreek profiteerde van de kennis en kunde die de Fransen meebrachten. La Rioja Alta’s eerste wijnmaker was dan ook een Franse wijnmaker. Zijn naam was Monsieur Vigier. De eerste wijn die hij maakte was de Reserva 1890, de hedendaagse La Rioja Alta Gran Reserva 890.

Een mijlpaal in de geschiedenis van La Rioja Alta was de fusie met de wijnmakerij Ardanza in 1904. De Reserva 1904 werd geïntroduceerd om dit te herdenken. Dit is de voorloper van de huidige Gran Reserva 904. Grote bekendheid kreeg La Rioja Alta bij de introductie van Viña Ardanza die in 1942 op de markt werd gebracht.

Een recente ontwikkeling bij La Rioja Alta was de bouw van een nieuwe wijnmakerij in 1996 in het plaatsje Labastida in Rioja. De wijnmakerij werd uitgerust met de nieuwste technologieën waardoor men de kwaliteit van de wijnen heeft kunnen verhogen.

In 2015 vierde La Rioja Alta alweer haar 125ste bestaan.

Werkwijzen bij La Rioja Alta

De werkwijzen bij La Rioja Alta zoals het gebruik van eikenhout, het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de wijngaard, het oogsten en werkwijzen in de wijnmakerij volgen hieronder.

Rijping op Amerikaans eikenhout

Eikenhout speelt een kernrol bij het rijpingsproces van La Rioja Alta. Alle wijnen worden namelijk gerijpt op eikenhouten vaten. Men gebruikt hiervoor Amerikaans eikenhout, wat afwijkt van andere Europese wijnmakers. Want in Europa is Frans eikenhout de standaard. Amerikaanse eikenhout staan erom bekend nét even andere aroma’s aan de wijn te geven dan Frans eikenhout. Bijvoorbeeld geeft Amerikaans eikenhout meer vanille aroma’s aan de wijn. Hierover is meer te lezen in ons artikel over wijn en eikenhout.

La Rioja Alta maakt de eikenhouten vaten zelf in de 100 jaar oude vatenmakerij in het plaatsje Haro. Het hout importeert men uit de Verenigde Staten. Men droogt het vervolgens twee jaar op natuurlijke wijze in de open lucht. Het drogen in de open lucht doet men omdat deze manier het beste resultaat oplevert qua smaak.

Na het rijpen in de vaten rijpt de wijn verder op de fles. Tijdens het rijpen op de fles ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s. Tevens wordt de wijn zachter van smaak naarmate de tijd vordert. Hierover is meer te lezen in ons artikel over bewaarwijn.

De wijngaarden en druiven variëteiten van La Rioja Alta

De wijngaarden van La Rioja Alta beslaan een oppervlakte van ca. 400 hectare verspreid. Ze zijn verspreid over verschillende dorpen in de Rioja. De oudste wijnranken zijn 60 jaar oud. De druiven afkomstig van deze ranken zijn erg goed van kwaliteit. Men gebruikt deze dan ook voor het maken van de La Rioja Alta 904 Gran Reserva.

De wijngaarden zijn beplant met typische Spaanse druivenrassen. Het grootste gedeelte is beplant met Tempranillo. Daarnaast staan er lokale variëteiten zoals de Graciano en Mazuelo. De van oorsprong Spaanse Grenache druif is ook aangeplant.

Vermindering van bestrijdingsmiddelen en organische bemesting

La Rioja Alta is actief bezig met het milieu. Bijvoorbeeld gebruikt men geen agressieve behandelmethoden in de wijngaard. Ook gebruikt men organische bemesting in plaats van kunstmest. Daarnaast lopen er research en development projecten. Deze hebben als doel om onnatuurlijke behandelingen in de wijngaard zoveel mogelijk te beperken.

Gereduceerde oogst en handmatig plukken

Om de druivenkwaliteit onder controle te houden zijn maatregelen genomen. Bijvoorbeeld gebruikt men gereduceerde opbrengst van druiven uit de wijngaard (<5000 kg ha.) De druivenoogst doet men handmatig waarbij men de kwaliteit van de druiven controleert. Bijvoorbeeld verwijdert men rotte en onrijpe druiven. Als gevolg is de kwaliteit van de druiven die naar de wijnmakerij gaan zo hoog mogelijk. Daarnaast transporteert men de druiven gekoeld. Dit zorgt ervoor dat de druiven in zo goed mogelijke conditie aankomen in de wijnmakerij. Hoe beter de kwaliteit en conditie van de druiven, des te beter het eindresultaat.

Gecontroleerde fermentatie en natuurlijke filtering

In de wijnmakerij houdt men de temperatuur tijdens de fermentatie onder controle. Hierdoor blijft de groei van gisten onder controle en ontstaan geen ongewenste smaakstoffen. Sediment verwijdert men op een natuurlijke wijze door de wijn te “racken”. Dit is het met behulp van zwaartekracht overpompen van de wijn van vat naar vat. Tijdens het overpompen blijft sediment achter in het eerste vat. Als gevolg ontstaat heldere wijn in het tweede vat. Het racken gebeurt handmatig en neemt veel tijd in beslag. Maar het is de moeite waard want het zorgt voor zachtere tannines, verbeterde aroma’s en een betere smaak van de wijn.

De wijnen van La Rioja Alta

La Rioja Alta heeft vijf verschillende rode wijnen. Dit zijn, op volgorde van prijs- en kwaliteit klasse, de volgende wijnen:

La Rioja Alta Gran Reserva 890

La Rioja Alta Gran Reserva 890 is de beste en duurste wijn van dit wijnhuis. Hij is gemaakt van de lokale druiven variëteiten Tempranillo (95%), Mazuelo en Graciano (overige 5%). De druiven worden handmatig geplukt en gekoeld naar de wijnmakerij getransporteerd. Vervolgens volgt het fermentatieproces. Alleen de beste batches wijn stopt men in vaten. Daarna volgt 6 jaar rijping op Amerikaans eikenhout en vindt handmatige racking (overpomping) plaats. Tijdens het rijpen en overpompen maakt men weer een selectie. Alleen de beste vaten wijn blijven over en worden gebotteld. De wijn filtert men niet meer mechanisch waardoor zoveel mogelijk smaken behouden blijven.

La Rioja Alta Gran Reserva 890 is een uitmuntende wijn, is intens van smaak en heeft een medium body met 13,5% alcohol. Hij heeft een goede balans qua zuren en heeft zachte tannines. De wijn is complex, heerlijk geurend, vol met aroma’s en heeft een uitstekende finish. De 2005 jaargang is zeer goed beoordeeld en heeft 98 punten gekregen van Peñin, Suckling en Tim Atkin.

La Rioja Alta Gran Reserva 904

La Rioja Alta Gran reserva 904 is de tweede wijn van dit wijnhuis na de Gran Reserva 890. Hij is aantrekkelijker geprijsd dan de Gran Reserva 890 en is hierdoor bereikbaar voor een grotere groep wijnliefhebbers. De wijn is gemaakt van de lokale druiven variëteiten Tempranillo (90%) en Graciano (10%). De druivenranken zijn 60 jaar oud en de wijngaard bevindt zich in het plaatje Briñas in Rioja.

De druiven worden handmatig geplukt. Tijdens het plukken verwijdert men rotte en onrijpe druiven. Met gekoeld transport brengt men de druiven naar de wijnmakerij. Daarna volgt de fermentatie en selecteert men de beste batches. Deze ondergaan vervolgens een natuurlijk malolactisch fermentatieproces. Vervolgens rijpt de wijn vier jaar in vier jaar oude Amerikaanse eikenhouten vaten. Filteren gebeurt door middel van racken op natuurlijke wijze.

La Rioja Alta Gran Reserva 904 is een uitstekende wijn met veel intense aroma’s. Hij is complex, heeft een goede balans tussen zuur, zoet en andere aroma’s. De body is medium met 13,5% alcohol. Daarnaast heeft hij aroma’s van hout en een complexe finish. De wijn is uitstekend beoordeeld met 97 punten door James Suckling, 96 punten door Tim Atkin én Peñin en 95+ door Robert Parker voor de 2009 jaargang.

Deze wijn is een echte aanrader en heeft een hoge prijs/kwaliteit verhouding. De La Rioja Alta 904 Gran reserva  is te koop in de Oaksupreme webwinkel.

La Rioja Alta Viña Ardanza Reserva

Viña Ardanza is de derde wijn van La Rioja Alta. Hij is gemaakt van de druiven variëteiten Tempranillo (80%) en Grenache (20%). De Tempranillo druivenranken zijn rond de 30 jaar oud. Ze staan in wijngaarden bij de plaatsjes Fuenmayor en Cenicero in Rioja. De Grenache druiven komen van een wijngaard uit het plaatsje Tudelilla. Deze wijngaard heeft een arme bodem met weinig voedingsstoffen en is bezaaid met keien. Dit zijn ideale omstandigheden voor de Grenache druif. Deze druiven variëteit kan dan ook heerlijke wijn voortbrengen in deze omstandigheden. Vanwege de arme grond en hoge temperaturen is de opbrengst uit de wijngaard laag. Het gevolg is dat de druiven klein zijn en volgepakt zitten met aroma’s.

Druiven worden handmatig geplukt en met gekoeld transport naar de wijnmakerij gebracht. Hier ondergaan de geperste druiven vervolgens alcoholische fermentatie. Dit gebeurt op natuurlijke wijze onder gecontroleerde temperaturen. Na de fermentatie vindt ook nog malolactische fermentatie plaats. De Tempranillo rijpt vervolgens 36 maanden in 4 jaar oude Amerikaanse eikenhouten vaten. Daarnaast rijpt de Grenache 30 maanden in Amerikaanse eikenhouten vaten. Daarna mixt men de twee druivensoorten tot de uiteindelijke wijn. Filteren doet men op natuurlijke wijze door racken.

La Rioja Alta Viña Ardanza heeft een donkere kersenrode kleur. Hij is medium intens van smaak en is goed gebalanceerd. Daarnaast is hij erg smaakvol en heeft hij een goede afdronk. De body is medium met een alcoholpercentage van 13,5%. Ook deze wijn is erg goed beoordeeld door wijncritici. De 2009 jaargang heeft van Tim Atkin 95 punten gekregen en van Robert Parker 93+.

Viña Ardanza Reserva is te koop in de Oaksupreme webshop

La Rioja Alta Viña Arana Reserva

Viña Arana is de vierde wijn van La Rioja Alta. De wijn heeft een lagere prijs dan de voorgaande wijnen. Desondanks is hij toch erg goed. Hij is gemaakt van de druiven variëteiten Tempranillo (95%) en Mazuelo (5%). De druivenranken zijn rond de 45 jaar oud.

Druiven worden handmatig geplukt als ze perfecte rijpheid hebben bereikt. Hoe beter de druiven zijn gerijpt, hoe beter het eindproduct zal zijn. Het transport naar de wijnmakerij gebeurt gekoeld. Na de alcoholische fermentatie volgt een malolactische fermentatie. Geselecteerde batches laat men vervolgens vierenhalf jaar rijpen in oude Amerikaanse eikenhouten vaten. De rijping duurt drie jaar en ondertussen wordt handmatig gefilterd door middel van racking.

De Viña Arana is een zeer goede wijn en is dieprood van kleur. De body is medium met een alcoholpercentage van 13,5%. De wijn heeft een intense geur, is goed gebalanceerd qua zuur en andere smaken, heeft zachte tannines en heeft een goede afdronk. De wijn is erg goed beoordeeld. De 2011 jaargang heeft 93 punten gekregen van Peñin, 93 punten van J. Suckling en 91 punten van Robert Parker.

Deze wijn is een echte aanrader en heeft een hoge prijs/kwaliteit verhouding. Viña Arana Reserva is te koop in de Oaksupreme webwinkel.

La Rioja Alta Viña Alberdi Reserva

Vina Alberdi is de instapwijn van La Rioja Alta. Hij is gemaakt van 100% Tempranillo druiven die zijn geplukt in wijngaarden bij de plaatsjes Rodezno en Labastida in Rioja. Ook bij deze wijn plukt men de druiven handmatig. De druiven vervoert men gekoeld naar de wijnmakerij. Vervolgens perst en plet men de druiven gevolgd door alcoholisch en malolactische fermentatie. Daarna rijpt de wijn twee jaar op Amerikaanse eikenhouten vaten. Het eerste jaar in nieuwe vaten en het tweede jaar in vaten van gemiddeld drie jaar oud. De wijn is op natuurlijke wijze gefilterd door racking.

De wijn is diep granaatrood van kleur. Hij heeft intense geuren van rood fruit. Hij heeft een goede structuur, balans en heeft zachte tannines. De body is medium met een alcoholpercentage van 13,5%. De afdronk is lang en aromatisch. La Rioja Alta Viña Alberdi 2012 is goed beoordeeld en heeft 92 punten gekregen van Tim Atkin en 90+ punten van Robert Parker.

Website van La Rioja Alta

Winkelmand is leeg