Vega Sicilia Pintia

Vega Sicilia ‘Pintia’ 2016, Toro, Spanje

56,75 INCL. BTW

Vega Sicilia Pintia is een rode wijn uit het Spaanse wijngebied Toro. De wijn is stevig en heeft een diep paarse kleur. Hij heeft een krachtige en intense smaak, hetgeen valt te verwachten van een wijn uit Toro. Daarnaast heeft de wijn aroma’s van rood en zwart fruit. Ook zijn er aroma’s van koffie en aarde te ontdekken. Vega Sicilia wordt gezien als het beste wijnhuis van Spanje. Net als andere wijnen van dit wijnhuis is ook deze wijn erg goed beoordeeld door wijncritici zoals Robert Parker en Penin.

Pintia is gemaakt van 100% Tempranillo druiven die met de hand zijn geplukt van gemiddeld 32 jaar oude druivenranken. De wijngaarden liggen op de banken van de Duero rivier. Deze zijn erg geschikt voor het verbouwen van druiven. Tot slot heeft deze wijn gerijpt op 70% Franse en 30% Amerikaanse eikenhouten vaten. Als gevolg heeft de wijn subtiele aroma’s van eikenhout.

De wijn is gemaakt om jong te drinken en is daarnaast een uitstekende bewaarwijn. De wijn is zo’n 15 jaar te bewaren.

Uitverkocht

Beschrijving

Vega Sicilia ‘Pintia’ 2016, Toro, Spanje

Vega Sicilia Pintia is een rode wijn uit het Spaanse wijngebied Toro. Hij is gemaakt door het wijnhuis Vega Sicilia. Dit wijnhuis wordt gezien als hét beste wijnhuis van Spanje. Het huis had, voordat de Pintia werd uitgebracht, alléén wijngaarden in Ribera del Duero. Voor het maken van de Pintia koos men een ander wijngebied, namelijk Toro. Dit deed men omdat wijn uit Toro andere karakteristieken heeft dan wijn uit Ribera. Ook deed men dit vanwege de hoge potentiële wijnkwaliteit. In 1997 startte Vega Sicilia daarom met de aankoop van diverse stukken land in Toro. Vervolgens werd in 2001 de eerste Pintia op de markt gebracht. In de jaren na de introductie werd de kwaliteit steeds hoger, doordat meer ervaring werd opgedaan in het gebied. Inmiddels behoort de Pintia tot de beste wijnen van Toro.

Productie en druiven

De wijn is gemaakt van 100% Tempranillo druiven, geplukt van ranken van gemiddeld 32 jaar oud. De druiven zijn afkomstig van twee wijngaarden die liggen op de banken van de Duero rivier. Deze rivier heeft complexe grondlagen gevormd. Deze gronden zijn erg geschikt voor het verbouwen van druiven.  Zo’n 75% van de Pintia druiven zijn afkomstig van wijngaarden die liggen nabij San Roman de Hornija. Deze wijngaarden geven robuuste en krachtig smakende wijn. De overige 25% komt van wijngaarden die liggen nabij Los Villasteres die wat minder robuuste wijn geven.

Het klimaat in Toro is zeer uitdagend. De winters zijn er zeer koud en de zomers heet. Vanwege het uitdagende klimaat is het moment van oogsten zeer belangrijk. Als men bijvoorbeeld te laat oogst, verliezen de druiven teveel vocht door de hitte. De wijnmakers van Pintia hebben dit inmiddels goed onder controle.

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de druiven zo hoog mogelijk is, plukt men ze met de hand. Door ze vervolgens te verzamelen in kleine kratten, voorkomt men pletten en achteruitgang van de druiven kwaliteit. Hierna volgt in de wijnmakerij de fermentatie en ook nog een malolactische fermentatie. Dit doet men om de zuren te verzachten. Tot slot volgt een rijping in eikenhouten vaten. Daarvan bestaat 70% uit Franse, en 30% uit Amerikaanse eikenhouten vaten. Als gevolg heeft de wijn subtiele eik aroma’s

De smaak van Vega Sicilia Pintia

Vega Sicilia Pintia heeft een volle body en is diep paars van kleur. De stijl is typisch Toro: krachtig en intens. Daarnaast is de elegante stijl van Vega Sicilia te ontdekken die de scherpe randjes wegneemt. De wijn is fris en heeft intens diepe aroma’s van rood en zwart fruit. Daarnaast zijn nog koffie en aarde aroma’s aanwezig. De zuren zijn rond, net als de tannines. Ook heeft de wijn subtiele eikenhout aroma’s.

De wijn is gemaakt om jong te drinken en is daarnaast een uitstekende bewaarwijn. De bewaartijd is zo’n 15 jaar.

Punten

Wijnjaar 2016

 • Parker: 95/100
 • Penin: 94/100
 • Suckling: 94/100

Kenmerken van Vega Sicilia Pintia

 • Wijnhuis: Bodegas Vega Sicilia
 • Land: Spanje
 • Regio: Castilla y Leon
 • Appellation: Toro
 • Type: rode wijn
 • Classificatie: –
 • Rijping: 12  maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten
 • Flesinhoud: 750 ml
 • Alcoholpercentage: 14,5%
 • Druiven: Tempranillo
 • Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 32 jaar
 • Deze wijn bevat sulfiet
 • Website van het wijnhuis: Vega Sicilia

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vega Sicilia ‘Pintia’ 2016, Toro, Spanje” te beoordelen

Winkelmand is leeg
x Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security