chateau puygueraud 2011 - bordeaux

Chateau Puygueraud 2011, Francs Cotes de Bordeaux

11,95 INCL. BTW

Chateau Puygueraud is rode wijn met een medium tot volle body en rijke smaak. Hij is donker blauw/paars van kleur en heeft aroma’s van blauwe en zwarte bessen. Ook zijn er aroma’s van chocolade en subtiel eikenhout waar te nemen vanwege rijping in eikenhouten vaten. De wijn heeft een aantrekkelijke prijs en hoort bij de meest gezochte wijnen uit Francs Cotes de Bordeaux.

De wijn is gemaakt van 75% Merlot, 20% Cabernet Franc en 5% Malbec druiven. In de wijngaarden maakt men grotendeels gebruik van organische landbouw principes. Bestrijding van ongewenste schimmels en ziektes gebeurt hierbij op biologische wijze. Hiernaast voert men in de wijngaarden continue verbeteringen door zoals reductie van de opbrengst. Als gevolg nemen de kwaliteit en smaak van de wijn toe. Tot slot rijpt men de wijn 12 tot 16 maanden in grote Franse eikenhouten vaten.

Puygueraud is een goede bewaarwijn die enige jaren rijping nodig heeft om tot zijn volle potentieel te komen. De bewaartijd is rond de 14 jaar.

Uitverkocht

Beschrijving

Chateau Puygueraud 2011, Francs Cotes de Bordeaux, Frankrijk

Chateau Puygueraud is rode wijn uit het Franse wijngebied Francs Cotes de Bordeaux. Voorheen werd dit gebied Cotes de Francs genoemd. Het chateau is in 1946 gekocht door George Thienpont. Het landgoed verkeerde destijds in een vervallen staat en is door George opgeknapt. Ook de wijngaarden waren er slecht aan toe en waren vrijwel vernietigd na de oorlog. In de jaren 70 zijn de wijngaarden bijna helemaal opnieuw beplant met druiven. Hiervan kwam in 1983 de eerste oogst. Dit was inmiddels onder leiding van Nicolas Thienpont, de zoon van George. Hij nam in de jaren 80 de leiding over het wijnhuis op zich. Onder zijn leiding besloot men zich in 1981 toe te gaan leggen op de productie van hoge kwaliteit wijn. Dit was succesvol en zorgde voor bekendheid van het wijnhuis en het gebied. Chateau Puygueraud is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste wijnhuizen van Francs Cotes de Bordeaux. Ook staat de volgende generatie in de familie alweer klaar om het stokje over te nemen. Want inmiddels runnen Nicolas en zijn schoonzoon Cyrille samen de onderneming.

Productie en druiven

De wijngaarden zijn circa 27 hectare groot en hebben een bodem van klei en kalksteen. Deze bodem is goed geschikt voor het verbouwen van Merlot druiven. Deze waarderen namelijk een water vasthoudende bodem in tijden van droogte. De wijngaard is dan ook beplant met 80% Merlot. Daarnaast zijn er nog 15% Cabernet Franc en 5% Malbec ranken geplant.

In de wijngaard voert men continue verbeteringen door. Bijvoorbeeld voert men geleidelijk organische landbouw principes in met biologische bestrijding van ziektes. Ook worden er voortdurend nieuwe ranken geplant. Hierbij plant men ranken steeds dichter op elkaar om de dichtheid te vergroten. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van de druiven. Ook maakt men gebruik van green harvesting. Dit betekent dat men jonge trossen druiven van de planten knipt, zodat de overgebleven druiven beter zullen rijpen. Dit zorgt voor een lagere opbrengst, maar van hogere kwaliteit.

In de wijnmakerij selecteert men de druiven na de oogst met de hand. Daarbij verwijdert men slechte en onrijpe druiven wat zorgt voor hogere kwaliteit wijn. Tot slot rijpt de wijn 12 tot 16 maanden in grote Franse eikenhouten vaten waarbij complexe aroma’s ontstaan.

De smaak van Chateau Puygueraud

Chateau Puygueraud is donker blauw/paars van kleur. De wijn heeft een medium tot volle body en een rijke, geconcentreerde smaak. Ook heeft hij veel fruit aroma’s afkomstig van de Merlot druiven. Er zijn aroma’s waar te nemen van blauwe en zwarte bessen, chocolade en subtiel eikenhout. De tannines zijn zacht, zeker na enkele jaren rijping. De wijn is zowel jong te drinken als te bewaren.

Dit is een goede bewaarwijn met een bewaarpotentieel van ongeveer 14 jaar tot 2025. Laat de wijn enkele jaren rijpen om hem tot zijn volle potentieel te laten komen.

Punten

Wijnjaar 2011

 • Falstaff: 90/100
 • Suckling: 89-90/100
 • Parker: 87-90/100
 • Jancis Robinson: 16/20

Kenmerken van Chateau Puygueraud

 • Wijnhuis: Chateau Puygueraud
 • Land: Frankrijk
 • Regio: Bordeaux
 • Appellation: Francs Cotes de Bordeaux
 • Type: rode wijn
 • Classificatie: –
 • Rijping: 12-16 maanden op Franse eikenhouten vaten waarvan 50% nieuw
 • Flesinhoud: 750 ml
 • Alcoholpercentage: 14%
 • Druiven: Merlot, Cabernet Franc, Malbec
 • Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 30 jaar
 • Deze wijn bevat sulfiet
 • Website van de wijnmaker: Château Puygueraud
Winkelmand is leeg
x Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security