Chateau Montrose

Chateau Montrose 2014, Saint-Estephe

147,95 INCL. BTW

Chateau Montrose is een rode wijn met een stevige, volle body. De wijn is intens, complex en heeft meerdere smaaklagen. Zo zijn er aroma’s te ontdekken van donker fruit zoals zwarte bessen, maar ook frambozen, tabak en aarde. Doordat de wijn 18 maanden heeft gerijpt in Franse eikenhouten vaten bevat hij ook subtiele aroma’s van eikenhout. Montrose presteert het om elk jaar een consistente kwaliteit wijn voort te brengen, ook gedurende jaren met mindere weersomstandigheden. Hij is dan ook uitstekend beoordeeld door wijncritici.

Montrose maakt gebruik van organische wijnbouw. Zo gebruikt men organische bemesting gebruikt en geen synthetische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor blijven de ranken sterk en kunnen ze zich goed beschermen tegen schadelijke invloeden zoals ongedierte. Het plukken van de druiven doet men met de hand. In de wijnmakerij volgt een sortering waarbij men slechte en onrijpe druiven verwijdert. Dit alles zorgt ervoor dat de wijn zo goed mogelijk zal smaken.

De 2018 jaargang is gemaakt van 61% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot druiven. Deze jaargang heeft een uitstekende kwaliteit door goede omstandigheden in de wijngaard. Zo was bijvoorbeeld het weer tijdens het oogsten en de rest van het seizoen bevorderlijk voor de kwaliteit.

De wijn is gemaakt om lang te kunnen rijpen. Het bewaarpotentieel is rond de 30 tot 35 jaar.

2 op voorraad

Beschrijving

Chateau Montrose 2014, Saint-Estephe, Bordeaux, Frankrijk

Chateau Montrose is een rode wijn afkomstig uit het Franse plaatsje Saint-Estèphe. Het wijnhuis is in 1815 gestart door Etienne Théodore Dumoulin. Dit deed hij door een stuk land op een heuvel te kopen dat werd gebruikt als jachtgrond. Hij zag dat het stuk land grote potentie had als wijngaard, kocht het en plantte er vorvolgens druivenranken. Daarna bouwde hij er gebouwen voor de wijnmakerij. Het wijnhuis werd vervolgens ‘Montrose’ genoemd. Volgens een lokale legende is deze naam ontstaan doordat de heuvel ooit was bedekt met heide. Als de heide in bloei stond kleurde de heuvel roze, of rose in het Frans. Zeelieden die in de rivier voeren noemde de heuvel Mont Rose.

Het project was succesvol, want in 1855 werd Chateau Montrose erkend als 2nd Grand Cru Classe wijn, wat een grote prestatie was voor het nog jonge wijnhuis. Sindsdien is het wijnhuis van diverse eigenaren gewisseld. Een bijzonder feit is dat Montrose ergens rond 1904 één van de eerste chateaus was die de eigen wijn bottelde.

Productie en druiven

De wijngaard is 95 hectare groot en beplant met 60% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 6% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot druiven. Deze staan op de flank van een heuvel in een goed afwaterende bodem van gravel, zand en klei. De wijngaard is opgedeeld in honderd percelen. Elk perceel heeft zijn eigen karakteristieken qua bodem, afwatering en microklimaat en leeftijd van de ranken. Op basis van de karakteristieken heeft men de beplanting aangepast. Bijvoorbeeld het type druiven en de beplantingsdichtheid varieert men per perceel. Deze manier van werken is innovatief en gedetailleerd en zorgt voor hoge kwaliteit wijn.

Men maakt gebruik van organische wijnbouw. Het doel is om 100% van de wijngaard organisch te maken voor 2025. Hierbij gebruikt men geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Wel gebruikt men organische mest en natuurlijke manieren om de planten te beschermen tegen ziektes.

Het plukken van de druiven doet men handmatig. Na aankomst in de wijnmakerij sorteert men de druiven en verwijderen de medewerkers de slechte en onrijpe druiven. Nadat de fermentatie rijpt de wijn 18 maanden in Franse eikenhouten vaten waarvan 60% nieuw. Tot slot selecteert men de beste batches en mengt men de wijn om de perfecte wijn te creëren.

De smaak van Chateau Montrose

Chateau Montrose heeft een volle en stevige body. Hij is intens, complex en er zijn diverse aromatische lagen te ontdekken. De aroma’s en de zuren zijn goed met elkaar in balans. Daarnaast bevat de wijn aroma’s van rijp, donker fruit zoals zwarte bessen maar ook framboos, tabak en aarde. Ook heeft hij subtiele eikenhout aroma’s doordat de wijn is gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Tot slot bevat de wijn zachte tannines.

Dit is een uitstekende bewaarwijn die nog lange tijd kan rijpen in de fles. Het bewaarpotentieel is zo’n 30 tot 35 jaar.

Punten

Jaargang 2014

  • Parker: 96/100
  • Suckling: 97/100
  • Decanter: 96/100
  • Vinous: 96/100
  • Wine Spectator: 95/100

Kenmerken van Chateau Montrose

  • Wijnhuis: Chateau Montrose
  • Land: Frankrijk
  • Regio: Bordeaux
  • Appellation: Saint-Estèphe
  • Type: rode wijn
  • Classificatie: 2nd grand cru classe
  • Rijping: 18 maanden op Franse eikenhouten vaten waarvan 60% nieuw
  • Flesinhoud: 750 ml
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Druiven: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
  • Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: –
  • Deze wijn bevat sulfiet
  • Website van het wijnhuis Chateau Montrose

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chateau Montrose 2014, Saint-Estephe” te beoordelen

Winkelmand is leeg