Chateau Giscours

Chateau Giscours 2015 en 2018, Margaux, Frankrijk

82,75102,75 INCL. BTW

Chateau Giscours is elegante rode wijn uit het Franse wijngebied Margaux. De wijn is stevig, heeft een volle body en een diep granaat paarse kleur. Hij zit volgepakt met fruit aroma’s doordat een groot deel van de wijn bestaat uit Merlot druiven. Ook zijn er aroma’s te vinden van donkerrood fruit zoals kersen, maar ook zwarte bessen en frambozen. Bijna elke jaargang van Giscours wordt uitstekend beoordeeld door wijncritici.

De 2018 jaargang is gemaakt van 55% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot en 6% petit Verdot druiven. Deze plukt men met de hand van oude en nieuwere druivenranken. De oudste ranken zijn aangeplant in 1923. Deze ranken geven uitstekende kwaliteit druiven. Om de kwaliteit verder te verbeteren zorgt men voor gebalanceerde biodiversiteit in de wijngaarden. Zo gebruikt men bijvoorbeeld organische meststoffen en natuurlijke bestrijding van plagen. Ook geeft men veel aandacht aan de rijpheid van de druiven tijdens het plukken. Plukken op het ideale moment heeft namelijk een belangrijk positief effect op de kwaliteit van de wijn.

Na het maken van de wijn laat men de wijn nog 17 maanden rijping in Franse eikenhouten vaten. Door de vaten ontwikkelen zich in de wijn complexe aromatische verbindingen en subtiele eikenhout aroma’s.

Giscours is een uitstekende bewaarwijn die zich goed zal ontwikkelen in de fles. Het bewaarpotentieel is zo’n 25 jaar.

Beschrijving

Chateau Giscours 2015 en 2018, Margaux, Bordeaux, Frankrijk

Chateau Giscours is een rode wijn afkomstig uit het Franse wijngebied Margaux. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis. Er zou namelijk al sinds 1552 wijn worden gemaakt in dit gefortificeerde chateau. Sinds die tijd is het landgoed diverse malen van eigenaar gewisseld. Een belangrijk moment was het jaar 1845, toen het landgoed werd gekocht door graaf de Pescatore. Deze huurde een manager in met de naam Pierre Skawinski. Skawinski kwam met het idee om de wijn met behulp van zwaartekracht door het proces te laten stromen. Als gevolg werd de wijn op delicatere manier behandeld, wat een kwaliteitsverbetering veroorzaakte. Inmiddels hebben zo’n beetje alle top wijnmakerijen dit proces overgenomen.

Sinds 1845 is het wijnhuis wederom van diverse eigenaren gewisseld waarbij het enkele dieptepunten bereikte. In 1995 startte de vanuit Nederland afkomstige Alexander van Beek bij Giscours. Hij begon met het herbeplaten van wijngaarden aangezien sommige percelen wel 50% van de beplanting miste. Daarnaast schakelde hij om van machinale naar handmatige oogst. Als gevolg van de aanpassingen begon na 2000 de kwaliteit van de wijnen gestaag toe te nemen. Inmiddels zijn er nóg meer verbeteringen doorgevoerd zoals organische wijnbouw waardoor de kwaliteit alléén nog maar verder zal toenemen.

Productie en druiven

De wijngaarden zijn beplant met 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Petit Verdot en 2% Cabernet Franc druiven. De oudste ranken zijn aangeplant in 1923 en brengt de beste wijn van het wijnhuis voort. Deze ranken staan in een bodem die zorgt voor uitstekende afwatering. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van de wijn net als de omschakeling op organische wijnbouw. Want inmiddels is ongeveer 50% van de wijngaarden organisch en dat aandeel groeit. Hierbij gebruikt men natuurlijke bemesting en vermijd men chemische bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden. Dit heeft niet alleen een positief effect op de gezondheid van het milieu en de ranken, maar ook op degene die de wijn drinkt.

Het plukken doet men handmatig, waarbij veel aandacht wordt besteed aan perfecte oogstmoment en rijpheid. Ook sorteert men de druiven na het plukken nog eens. Hierbij verwijderen medewerkers de onrijpe en slechte druiven. Na de hierop volgende fermentatie vind nog malolactische fermentatie plaats. Hierbij ontwikkelt de wijn boterachtige aroma’s en verzachten de zuren. Tot slot rijpt men de wijn nog zo’n 17 maanden in Franse eikenhouten vaten waarvan 50% nieuw. Hierbij ontstaan complexe aromatische verbindingen en subtiele eikenhout aroma’s met als gevolg een heerlijke wijn.

De smaak van Chateau Giscours

Chateau Giscours heeft een diepe granaat paarse kleur. De wijn heeft een volle body, is krachtig en geconcentreerd. Ook is hij rijk van smaak met rijp, donkerrood fruit zoals kersen maar ook zwarte bessen en frambozen. Daarnaast heeft de wijn subtiele eikenhout aroma’s en een lange afdronk. Mede door de aanwezigheid van tannines is de wijn lang te bewaren. Het is dan ook een uitstekende bewaarwijn die de capaciteit heeft om tientallen jaren te kunnen rijpen.

Punten

Jaargang 2018

  • Suckling: 97/100
  • Falstaff: 95/100
  • Vinous: 93+/100
  • WineSpectator: 95/100
  • WineCellarInsider: 95/100
  • Parker: 91/100

Jaargang 2015

  • Falstaff: 94/100
  • Parker: 94+/100
  • WineEnthusiast: 97/100
  • WineCellarInsider: 96/100
  • WineSpectator: 93/100

Kenmerken van Chateau Giscours

  • Wijnhuis: Chateau Giscours
  • Land: Frankrijk
  • Regio: Bordeaux
  • Appellation: Margaux
  • Type: rode wijn
  • Classificatie: 3e cru classe
  • Rijping: 17 maanden op Franse eikenhouten vaten waarvan 50% nieuw
  • Flesinhoud: 750 ml
  • Alcoholpercentage: 14,5%
  • Druiven: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
  • Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: –
  • Deze wijn bevat sulfiet
  • Website van het wijnhuis Chateau Giscours

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chateau Giscours 2015 en 2018, Margaux, Frankrijk” te beoordelen

Winkelmand is leeg
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security