Chateau de Beaucastel

Chateau de Beaucastel 2020, Châteauneuf-du-Pape, Rhone, Frankrijk

228,50 INCL. BTW

Chateau de Beaucastel is een rode wijn uit het Franse wijngebied Chateauneuf-du-Pape. De wijn heeft een medium tot stevige body, is rijk van smaak, elegant, goed in balans en heeft een lang bewaarpotentieel. Al jaren behoort deze wijn tot de beste wijnen van Frankrijk. Elk jaar krijgt deze wijn dan ook goede beoordelingen van wijncritici.

De wijn is gemaakt van 13 druiven variëteiten waaronder Grenache, Mourvedre, Counoise, Syrah, maar ook witte druiven. Elk jaar wordt aan de hand van de karakteristieken van de druiven bepaald hoeveel van welke variëteit er wordt gebruikt in de blend. Dit wijnhuis heeft samenstellen van een perfecte wijn door de jaren heen dan ook tot een ware kunst verheven.

Kwaliteit van de druiven staat centraal bij Chateau de Beaucastel. De filosofie is namelijk dat goede druiven goede wijn voortbrengt. Men focust zich dan ook op het creëren van de perfecte omstandigheden in de wijngaarden door toepassing van organische wijnbouwmethoden. Ook hebben de percelen een perfecte ligging en een uitstekend afwaterend vermogen. Daarnaast liggen de wijngaarden bezaaid met grote ronde keien. Deze keien geven warmte af tijdens de nacht waardoor een constant microklimaat ontstaat. Mede hierdoor weet dit wijnhuis elk jaar uitstekende wijn voort te brengen.

Rijping doet men in grote eikenhouten vaten, waardoor er weinig eik is waar te nemen in de wijn. De smaak van de druiven staat bij Chateau de Beaucastel dan ook centraal.

Beschrijving

Chateau de Beaucastel 2020, Châteauneuf-du-Pape, Rhone, Frankrijk

Chateau de Beaucastel is een rode wijn uit het Franse wijngebied Chateauneuf-du-Pape. Het wijnhuis is waarschijnlijk het meest bekende huis in dit gebied. Ook is het één van de meest toonaangevende en beste wijnmakers van Chateauneuf-du-Pape.

Het wijnhuis heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1549, toen Pierre de Beaucastel een schuur en land aankocht op het huidige perceel. De moderne tijd van het wijnhuis begon in 1909 onder leiding van Pierre Tramier. Hij gaf het wijngoed door aan zijn schoonzoon Pierre Perrin. Vandaag de dag is Chateau de Beaucastel nog steeds in handen van de familie Perrin.

De filosofie van het wijnhuis is: goed smakende druiven zorgen voor goed smakende wijn. Deze filosofie brengt men tot stand door gebruik te maken van innovatieve wijnbouw. Zo maakt men bijvoorbeeld al sinds 1950 gebruik van organische wijnbouw. Daarnaast maakt men gebruik van biodynamische wijnbouw vanaf 1974. Men gebruikt bijvoorbeeld geen pesticiden en onkruidverdelgers.

Productie en druiven

De wijngaarden liggen op een uniek perceel in het noordoosten van Chateauneuf-du-Pape, dichtbij de  stad Orange. Ze zijn 100 hectare groot en liggen op een perfect gesitueerd perceel (terroir).

De bodem bestaat uit ronde keien, zand, klei en kalksteen afkomstig uit de Alpen. Deze bodem heeft als belangrijke eigenschap dat het een goede drainage heeft. In de wijngaarden liggen grote keien die daar zijn neergelegd door de rivier de Rhône. De keien spelen een belangrijke rol in de wijngaarden. Ze zorgen namelijk voor een stabiel microklimaat. Dit doen ze door overdag warmte op te nemen en deze ’s nachts geleidelijk aan af te geven. Aangezien het klimaat in het gebied zich kenmerkt door grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zijn de keien dus welkom.

Naast de gunstige bodem is sprake van een droog klimaat wat een gunstig effect heeft op de wijn. Door de droogte ontstaat namelijk geconcentreerde, smaakvolle wijn. Daarnaast blaast er een mistral wind door de wijngaarden. Deze droogt de wijnranken en blaast stof van de planten af.

De wijngaarden zijn beplant met wel 13 druiven variëteiten. Druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd, wat essentieel is voor het maken van goede kwaliteit wijn. Takjes en slechte druiven worden dan namelijk verwijderd.

Een blend van de rode wijn bestaat uit Grenache, Cinsault, Mourvedre, Syrah, Muscardin, Vaccarese, Counoise en Picpoul. De druiven variëteiten worden gescheiden verwerkt in de wijnmakerij. Men bepaalt elk jaar welke hoeveelheid van welke druif er wordt gebruikt in de blend. Rijping van de wijn doet men in grote eikenhouten vaten. Eikenhout rijping is niet dominant, wel de smaak van de druiven en het terroir. Na het bottelen rijpt men de wijn nog een jaar in de kelders van Chateau de Beaucastel.

De smaak van Chateau de Beaucastel

Chateau de Beaucastel heeft een medium tot volle body en is rijk van smaak. De wijn is diep robijn rood van kleur en geurt uitbundig. De wijn is krachtig, elegant en rijk van smaak. Er zijn aroma’s waar te nemen van diep rood en blauw fruit, kruiden en daarnaast ook peper. Eikenhout aroma’s zijn amper waar te nemen. De afdronk is lang met steen achtige aroma’s. Wanneer jong gedronken zijn er nog tannines aanwezig, die met de tijd zullen verminderen. De wijn is nog lange tijd te bewaren, meer dan 20+ jaar.

Punten

Wijnjaar 2020

 • Suckling: 97/100
 • Decanter: 96/100
 • Parker: 95-97/100
 • Dunnuck: 94-96/100

Kenmerken van Chateau de Beaucastel

 • Wijnhuis: Chateau de Beaucastel
 • Land: Frankrijk
 • Regio: Rhone Vallei
 • Appellation:Châteauneuf-du-Pape
 • Type: rode wijn
 • Classificatie: –
 • Rijping: 18 maanden op Franse eikenhouten vaten waarvan 60% nieuw
 • Flesinhoud: 750 ml
 • Alcoholpercentage: 14%
 • Druiven: Grenache, Mourvèdre, Syrah, Counoise, Vaccarèse, Terret Noir, Muscardin, Clairette, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne, Cinsault
 • Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: tot 50 jaar oud
 • Deze wijn bevat sulfiet
 • Website van het wijnhuis Chateau de Beaucastel

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chateau de Beaucastel 2020, Châteauneuf-du-Pape, Rhone, Frankrijk” te beoordelen

Winkelmand is leeg