St. Martinus Johannes wijnreview

St. Martinus wijn review – Johannes 2013

Door: Robert Harte, 21 december 2016, 21:22

In dit artikel: een St. Martinus wijn review – Johannes 2013 (rode wijn) – afkomstig uit het Zuid-Limburgse dorpje Vijlen.

Afkomst: Vijlen, Zuid-Limburg, Nederland
Wijnmaker: St. Martinus
Druivenrassen: Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Pinotin
Kleur: rood
Alcohol: 14%
Rijping: 12 maanden op Frans eikenhout
Proefdatum: 5 november 2016
Prijs: € 17,95 (1x). € 15,95 (6x) bestellen op St. Martinus website of in andere winkels

Dat Nederlandse wijn vol van body kan zijn en van goede kwaliteit bewijst St. Martinus met Johannes. Het is geen goedkope wijn, maar dat is in Nederland ook niet te verwachten. Wat je wél kan verwachten is een goed gemaakte wijn met een karakteristieke smaak.

St. Martinus is een wijngaard gelegen in het dorpje Vijlen in het Zuiden van Limburg. De wijngaard is ca. 16,5 ha groot en beplant met blauwe en witte druiven. De wijngaard is in 1988 gestart en men maakt er diverse rode, witte, rosé en mousserende wijnen. Aan het roer staat Stan Beurskens, die het bedrijf overnam van zijn vader.

Gebruikte druiven

In de wijngaard wordt geëxperimenteerd met druivenrassen met als doel om duurzaam te kunnen produceren, bijvoorbeeld door ziekte resistente druivenrassen te gebruiken.

De Johannes 2013 bestaat dan ook uit een ongebruikelijke mix van drie druiven. De eerste is de Cabernet Cantor druif. Deze is afkomstig uit Duitsland en is goed tolerant tegen schimmels. Hij geeft wijn een kruidige, Cabernet en Merlot achtige, milde smaak met veel tannine. De tweede druif is de Cabernet Cortis. Deze druif is resistent tegen ziektes en geeft een kruidige smaak en tannine. De derde druif is de Pinotin welke veel wordt verbouwd in Duitsland en Zwitserland. Deze druif heeft een Pinot Noir achtige smaak en aroma’s van zwarte kers.

De smaak

De wijn voelt medium tot vol in de mond qua body. Hij heeft een subtiele eikensmaak met lichte tannines. Na een slok te hebben genomen volgt eerst de smaak van fruit, daarna een klein zuurtje en een zachte finish met eiken. De zuren zijn kort te proeven, vrij scherp, maar niet te aanstotelijk. Het is geen complexe wijn met veel smaaklagen. De afdronk is kort met een fijne eikensmaak. De wijn kan snel na het bottelen worden gedronken en het is geen bewaarwijn.

De wijn is goed gemaakt met een goede balans. De smaak is fris, karakteristiek en anders; een dergelijke smaak is elders niet snel te proeven. Misschien heeft dit te maken met de combinatie van druivensoorten.

Wijn en spijs combinatie

Johannes heeft op eikenhout gerijpt, dus zorg ervoor dat je het gerecht voldoende zout is. De wijn is te combineren met vlees en vis. Lees hier meer over het combineren van wijn en spijs.

Winkelmand is leeg
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security