9 rode goede Spaanse wijnen

9 rode goede Spaanse wijnen in 2017/2018 van € 10,- tot € 35,-

Door: Robert Harte, 9 november 2017, 21:15

In dit artikel hebben we negen rode goede Spaanse wijnen in 2017/2018 voor je geselecteerd met een goede prijs/kwaliteit verhouding

Spanje is een echt rode wijn land, maar je kan er ook goede witte- en mousserende wijn kopen zoals Cava. Je kan er uitmuntende wijn vinden voor een aantrekkelijke prijs. De beste Spaanse wijn komt uit de Noordelijke wijnstreken zoals Ribera del Duero en Rioja. Uit Toro, Priorat en Bierzo komt ook steeds betere wijn.

Klassieke Spaanse wijn heeft vaak een intense smaak, veel alcohol en een flinke dosis eik. Men gebruikt de classificatie Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Deze geven aan hoe lang een wijn op eikenhout en op de fles heeft gerijpt. Een typische inheemse Spaanse druif is Tempranillo. Deze druif is veel aangeplant in Spaanse wijngaarden. Er worden diverse rode goede Spaanse wijnen van gemaakt. De Cabernet Sauvignon druif brengt daarnaast ook enkele prestigieuze goede Spaanse wijnen voort. De Grenache is veel aangeplant in witte en rode variant. De Merlot druif is relatief nieuw in Spanje en is nog niet veel terug te vinden in de fles. Over het algemeen is de duurdere rode goede Spaanse wijn uitstekende bewaarwijn.

Zoek je goede Spaanse wijnen in 2017/2018? Kijk dan eens bij de top wijnhuizen. Vaak hebben ze naast hun hoog geprijsde topwijn een lager geprijsde variant van uitstekende kwaliteit.

Hieronder in willekeurige volgorde onze 9 rode goede Spaanse wijnen in 2017/2018. Punten zijn een gemiddelde van beoordelingen door wijncritici. Prijzen zijn incl. BTW.

La Rioja Alta – Viña Arana Reserva 2009 – 92 punten – ca. € 21,-

La Rioja Alta bestaat sinds 1890 en is een top producent in de Rioja. Dit wijnhuis maakt klassieke wijnen; vol van smaak en gerijpt op eikenhout. Naast hun topsegment wijn, die ca. € 100 kost, hebben ze de uitstekend smakende en betaalbare wijn Viña Arana Reserva. 2009 is een goede jaargang die je voor een aantrekkelijke prijs laat kennismaken met dit mooie wijnhuis.

Viña Arana Reserva is gemaakt van 95% Tempranillo en 5% Mazuelo (ook wel Carignan). Hij heeft drie jaar gerijpt op Amerikaanse eikenhouten vaten. Het is een klassieke Rioja; goed gebalanceerd, met een intense geur, zacht, met hout, tannines, rood fruit en kruiden. De wijn heeft een medium body en 13,5% alcohol.

Een andere mooie wijn van La Rioja Alta is de Gran Reserva 904 uit 2007. Deze krijgt 95 punten van Robert Parker en kost ca. € 43,-. Deze wijn heeft gerijpt op Amerikaanse vaten en is afkomstig van 60 jaar oude wijnranken. Oude wijnranken geven betere wijn dan jonge.

Inmiddels is La Rioja Alta Viña Arana te koop in de Oaksupreme webwinkel. Daarnaast is ook de La Rioja Alta 904 Gran Reserva te koop.

Dominio de Pingus – PSI 2014 – Ribera del Duero – 91 punten – ca. € 29,-

Dominio de Pingus wordt gerund door de legendarische Deense wijnmaker Peter Sisseck. Hij startte het wijnhuis door enkele oude, overbemeste en onder presterende wijngaarden om te vormen tot gezonde wijngaarden. Dit deed hij met behulp van organische wijnbouw technieken. Inmiddels behoort het wijnhuis tot de top van Ribera del Duero.

Dominio de Pingus PSI is de instapwijn van dit wijnhuis. Deze wijn is gemaakt van Tempranillo, 10% Grenache en misschien nog 1% van een andere druif die in de wijngaard groeit. Bottelen gebeurt met minimale interventie zonder filteren en klaren. De wijn heeft gerijpt op gebruikte eikenhouten vaten en betonnen tanks. De smaak van de wijn is toegankelijk, gebalanceerd, fris en krachtig. De body is vol met ca. 14% alcohol. De wijn bevat weinig eik aroma’s omdat geen nieuw hout is gebruikt tijdens het rijpen.

Dominio de Pingus PSI stelt je in staat om voor en redelijk bedrag kennis te laten maken met de creaties van Peter Sisseck’s. De topsegment wijn van dit wijnhuis kost rond de €600,- tot 700,-.

Bodegas Maurodos – San Roman 2014 – Toro – 92 punten – ca. € 28,-

Bodegas Maurodos is begonnen in 1997 in Toro. Wijnmaker is de ervaren Mariano Garcia Fernandez, misschien wel de nummer één wijnmaker van Spanje. Dit wijnhuis maakt moderne, elegante en intens fruitige wijnen. De wijn is voor 100% gemaakt van de druif Tinto de Toro (Tempranillo). Bottelen gaat zonder filtratie en met minimale interventie. De druiven zijn geplukt van gemiddeld 35 jaar oude druivenranken. Men beperkt de opbrengst per ha en zorgt er zo voor dat de wijn beter smaakt.

De weersomstandigheden in 2014 waren erg goed met mooie wijn als resultaat. San Roman is gebalanceerd, vol van smaak, met zwart fruit, tannines, kruiden en hout. De wijn heeft 24 maanden gerijpt op 20% nieuwe en gebruikte Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Het is een volle wijn met 14,5% alcohol. Kortom: een erg smaakvolle en krachtige wijn die groeit in de fles.

Een andere goede wijn van dit wijnhuis is de Bodegas Maurodos Prima. Deze wijn is afkomstig van jongere wijnranken, heeft één jaar gerijpt op eikenhout en een iets andere samenstelling. De 2015 is een uitstekende jaargang, krijgt 90 punten en kost rond de € 13,-.

Inmiddels is Bodegas Maurodos San Roman te koop in de Oaksupreme webwinkel

Bodegas y Viñedos Raúl Pérez Ultreia – Saint Jacques 2015 – Bierzo – 93 punten – ca. € 13,-

Ultreia Saint Jacques is gemaakt door wijnmaker Raúl Pérez. Hij wordt beschouwd als één van de beste wijnmakers van Spanje. Onder het Ultreia label brengt deze wijnmaker meerdere wijnen op de markt, waarvan de Saint Jacques een aanrader is. De wijn is gemaakt van 100% Mencía druiven. Deze druif komt voornamelijk voor in de Bierzo wijnregio. Wijn van deze druif is intens van smaak en van goede kwaliteit, met rood fruit, geparfumeerd en heeft een lichte body. Ultreia Saint Jacques is een wijn met veel fruit en heeft met ca. 13,5% alcohol een lichte body. De wijn heeft kort gerijpt; 8 maanden in grote eikenhouten vaten. De wijn is enkele jaren te bewaren.

De Saint Jacques heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. De oplage is klein. Robert Parker geeft de 2015 93 punten en raadt aan deze wijn zelf te ervaren. Deze wijn is vrij moeilijk verkrijgbaar in de markt, maar hoort wel op onze lijst met rode goede Spaanse wijnen in 2017/2018.

Finca Allende – Allende 2010 – Rioja – 91 punten – ca. € 20,-

Finca Allende behoort tot de top wijnproducenten van de Rioja. Men bottelt de wijnen zonder deze eerst te filteren en klaren en behoudt zo de karakteristieke smaak. Finca Allende maakt diverse wijnen waaronder de uitstekende Finca Allende – Allende voor een prijs van rond de € 20,-. Hij is gemaakt van 100% Tempranillo en heeft een flinke dosis Franse eik. De wijn heeft een goede balans en aroma’s van zwart fruit, blauwe bes en braam. Met 13,5 – 14% alcohol is het een wijn met volle body. Het is een uitstekende bewaarwijn.

2009 en 2010 waren goede jaren en kregen achtereenvolgend gemiddeld 90-91 punten. Kortom: een wijn met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Inmiddels is de Finca Allende te koop in de Oaksupreme webwinkel.

Sierra Cantabria – Gran Reserva 2008 – Rioja – 90-91 punten – ca. € 28,-

Sierra Cantabria is één van de meest uitmuntende wijnhuizen van de Rioja. Het is eigendom van de familie Eguren die zich al sinds 1870 met wijn maken bezig houden. De wijngaard van Sierra Cantabria is gelegen tussen de rivier de Ebro en de Sierra Cantabria bergketens. Het klimaat in dit gebied is uitstekend voor het maken van heerlijke wijn. In de wijngaard van Sierra Cantabria werkt men met organische bemesting en een lage druif opbrengst per hectare. De druivenranken zijn meer dan 30 jaar oud. Men bottelt de wijnen met minimale interventie zonder filtratie en klaring zodat zoveel mogelijk smaak en karakter behouden blijft.

Men produceert diverse wijnen van instapniveau tot topsegment met gelimiteerde oplage. De Sierra Cantabria Gran Reserva is een klassieke Rioja gemaakt van de druiven Tempranillo en Grenache (tot 5%). Het is een volle wijn met ca. 14% alcohol. Hij heeft 24 maanden gerijpt op Amerikaanse eikenhouten vaten waarvan 25% nieuw. Het hout is als gevolg goed te proeven in de wijn. De wijn is elegant, rijp, met rood fruit en met zachte tannines.

De Sierra Cantabria Gran Reserva is inmiddels te koop in de Oaksupreme webwinkel.

Andere wijnen van dit wijnhuis zijn ook de moeite waard om te bekijken op de Sierra Cantabria website.

Bodegas Aalto 2014/2015 – Ribera del Duero – 90 punten – ca. € 33,-

Bodegas Aalto is in 1999 is gestart in de Ribera del Duero wijnstreek. Wijnmaker is de ervaren Mariano García, die ook wijnmaker is bij bodegas Maurodos. Het wijnhuis behoort tot de hoogvliegers van Ribera del Duero en staat in diverse toplijsten hoog aangeschreven. Doordat men moderne wijnmaak technieken gebruikt is de kwaliteit van de wijn stabiel. Ook brengt men slechte jaargangen niet uit.

Bodegas Aalto is gemaakt van 100% Tempranillo afkomstig van wijnranken die zo’n 40 tot 80 jaar oud zijn. Druiven zijn met de hand geselecteerd en slechte exemplaren zijn verwijderd. De wijn ondergaat 16 maanden rijping in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten waarvan 50% nieuw. De wijn is intens, gebalanceerd, complex en met tannines. Het hout is goed te proeven, net als zwart fruit en kruiden. Het is een goede bewaarwijn.

Men maakt ook de Bodegas Aalto PS, de topwijn van dit wijnhuis. Deze heeft langer gerijpt en de druiven zijn nóg strenger geselecteerd.

Bodegas Artadi – Viñas de Gain 2014 – Rioja – 92 punten – ca. € 22,-

Bodegas Artadi is één van de beste wijnmakerijen van de Rioja. Artadi is ontstaan uit een samenwerking van diverse wijnmakers uit de provincie Alava. Men onderhoudt de wijngaarden op organische wijze zonder gebruik te maken van kunstmest. In de wijnmakerij maakt men wijn op natuurlijke wijze met weinig sulfiet en zonder chemische ingrediënten. Als gevolg behoudt de wijn zoveel mogelijk smaak en is de kwaliteit hoog.

Bodegas Artadi maakt diverse wijnen waaronder Viñas de Gain. Deze wijn heeft een uitzonderlijk goede prijs/kwaliteit verhouding. Viñas de Gain is gemaakt van 20 tot 30 jaar oude wijnranken uit verschillende wijngaarden. Hij bestaat uit 100% Tempranillo. De wijn heeft 12 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Het is een klassieke Rioja met een volle body, 14,5% alcohol, intense smaak en met hout. Het is een goede bewaarwijn. Kortom: een wij die niet mag missen op onze lijst van rode goede Spaanse wijnen in 2017/2018!

Bodegas Orben – Malpuesto 2014 – Rioja – 91 punten – ca. € 34,-

Bodegas Orben is onderdeel van de Artevina Group. Deze groep heeft wijnmakerijen in Rioja, Ribera del Duero en Toro. De groep is ontstaan in 1987 uit een groep vrienden en families die Bodegas Azadi begonnen in de Rioja. Bodegas Orben Malpuesto is één van de twee wijnen van Bodegas Orben. De wijn is afkomstig van 80 jaar oude druivenranken. Waarschijnlijk is het één van de oudste wijngaarden aanwezig in de Rioja. De wijn is gemaakt van Tempranillo druiven. De wijngaard heeft een lage opbrengst van hoge kwaliteit. Druiven zijn bovendien met de hand geselecteerd in de wijngaard. Als gevolg is de kwaliteit van deze wijn hoog. Rijping duurt 15 maanden op Franse eikenhouten vaten.

Bodegas Orben Malpuesto heeft een volle body, is complex, met veel fruit en heeft een lange afdronk. Met tannines, zwart fruit en hout. Het is een bijzondere wijn van een speciale wijngaard gemaakt in een beperkte oplage.

De Bodegas Orben Malpuesto is inmiddels te koop in de Oaksupreme webwinkel.

Tot zover onze lijst met rode goede Spaanse wijnen in 2017/2018. Veel plezier met proeven!

Note: dit artikel over goede Spaanse wijnen in 2017/2018 is niet gesponsord of beïnvloed door wijnhuizen of andere partijen. Mogelijk gaan wij bovenstaande wijnen verkopen in onze winkel.

Winkelmand is leeg
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security