houdbaarheid van wijn na openen verlengen

8 manieren om de houdbaarheid van wijn na openen te verlengen

Door: Robert Harte

Hoe is de houdbaarheid van wijn na openen te verlengen? Het antwoord hierop is: zorg dat wijn niet in aanraking komt met lucht en houdt de wijn koel. Kortom: haal de lucht uit de fles en zet de wijn in de koelkast. De lucht uit de fles halen kan op diverse manieren. Er zijn een aantal producten verkrijgbaar op de markt en er zijn gratis methoden. Zowel de gratis als betaalde methoden kunnen ervoor zorgen dat wijn, jaren na het openen, nog lekker zal smaken. Lees in dit artikel welke methoden dit zijn.

De methoden zijn ingedeeld in vier groepen en zijn op deze pagina verder uitgewerkt.

 1. Lucht uit de fles wijn halen
 2. Lucht in de fles wijn halen en vervangen voor iets beters
 3. Een barrière tussen de lucht en de wijn aanbrengen
 4. Wijn invriezen

1 – Lucht uit fles wijn halen

De houdbaarheid van wijn na openen verlengen kan door lucht uit de fles te halen zodat er geen reactie plaatsvind tussen de wijn en zuurstof. Dit kan door wijn over te gieten in een container of door een vacuümpomp.

Wijn overgieten in een container

Wat is het? Giet de overgebleven wijn vanuit de fles in een schone plastic waterfles. Knijp de lucht uit de fles en schroef de dop erop. Bewaar de wijn op een donkere en koele plaats. Als je een fles hebt geopend, wacht dan niet te lang met het overgieten. Hoe sneller het contact tussen de lucht en de wijn wordt verbroken, hoe beter voor het behoud van de smaak.

Voordelen: Dit is een zeer effectieve én goedkope oplossing en het is van alle opties de beste manier.

Nadelen: Het staat niet erg elegant. Pas ook op: een vuile fles kan de wijn verpesten. Tevens kan het overgieten uitdraaien op een knoeiboel, maar dit kan je oplossen door een trechter te gebruiken.

Prijs: € 0,-.

Verlenging bewaartijd: Maanden of jaren, afhankelijk van het bewaarpotentieel van de wijn.

Wanneer gebruiken: Als je geopende wijn voor korte of lange tijd wilt bewaren. Ook te gebruiken voor dure wijn die gevoelig is voor oxidatie.

Conclusie: Als je de houdbaarheid van wijn na openen wilt verlengen voor korte of lange termijn is dit de beste oplossing. Je bent er zeker van dat de wijn goed blijft en niet in contact komt met lucht. De methode is te gebruiken voor goedkope én dure wijn. Een nadeel is dat het niet erg elegant staat als je tijdens een etentje een glas wijn voor je gasten inschenkt vanuit een gekreukt plastic flesje. Maar dit kan je oplossen door een mooie wijnkaraf te gebruiken.

Lucht uit fles wijn halen met vacuümpomp

Wat is het? Je plaatst een speciale rubberen kurk op een reeds geopende fles wijn en pompt de lucht eruit met een pompje tot een vacuüm ontstaat. Zet de wijn vervolgens in de koelkast. Er zijn diverse merken op de markt, een bekende is Vacuvin.

Voordelen: De oxidatie wordt vertraagd en de wijn blijft langer goed van smaak. Tevens is het een makkelijk te gebruiken product.

Nadelen: Hoewel trager, gaat de oxidatie door want niet alle lucht is uit de fles weg te pompen met het handpompje. Als je wijn voor langere tijd wilt bewaren na opening, is deze methode niet geschikt.

Prijs: Ca. € 10 à € 13,- voor een pompje met kurken. De Vacuvin pomp kan je hier bestellen: Vacu Vin Wine Saver met 2 kurken of de Vacu vin Wine Saver met 3 kurken en schenktuit.

Verlenging bewaartijd: Maximaal enkele dagen.

Wanneer gebruiken: Als je de smaak van wijn enkele dagen goed wilt houden. Gebruik deze methode niet bij oude, dure wijn die gevoelig is voor oxidatie.

Conclusie: Als je een goedkope wijn enkele dagen wilt bewaren is dit een goede en goedkope oplossing. Voor gevoelige en dure wijn is deze methode niet aan te raden, die kunnen soms al na één dag niet lekker meer smaken nadat ze in aanraking zijn gekomen met lucht.

2 – Lucht in fles wijn vervangen voor een beter alternatief

Als je de houdbaarheid van wijn na openen wilt verlengen kan je de fles wijn opvullen met argon, stikstof of CO2. Het doel is om de zuurstof in de fles te vervangen voor een gas dat geen reactie aangaat met de wijn waardoor deze langer goed blijft. Dit kan door middel van een spuitbus, gas injecteren met een naald door de kurk of door het gas te injecteren na het openen van de fles.

Fles wijn inspuiten met spuitbus met gas

Wat is het? Een spuitbus met daarin een gas zoals stikstof, koolzuurgas of argon. Het gas spuit je in de geopende fles wijn en vervangt de lucht in de fles waardoor de wijn niet kan reageren met de lucht. Het gas tast de wijn niet aan. Na het inspuiten van het gas blijft wijn weken of zelfs maanden goed. Aanbieders zijn onder andere VineyardFresh en Private Preserve.

Voordelen: De oxidatie stopt en de houdbaarheid van geopende wijn wordt verlengd. Tevens is de methode gemakkelijk in gebruik, schoon en elegant.

Nadelen: De controleerbaarheid; hoe weet je zeker dat je genoeg gas in de fles hebt gespoten?

Prijs: Ca. € 10,50 per flesje.

Verlenging bewaartijd: Minimaal 3 weken tot maanden.

Wanneer gebruiken: Als je geopende wijn voor weken of maanden wilt bewaren. Ook te gebruiken voor dure wijn die gevoelig is voor oxidatie.

Conclusie: We hebben deze methode zelf getest en het werkt. Het is goedkoop en gebruiksvriendelijk. Op internetforums zijn de reviews over het algemeen ook positief. Het is zowel geschikt voor professioneel als voor thuis gebruik, voor dure en goedkope wijn. Het is ook te gebruiken voor Cognac, Whisky, Rum en andere dranken.

Gas injecteren in fles wijn met naald door kurk

Wat is het? Dit is een apparaat met een holle naald dat argon gas in de fles injecteert, bekend als het Coravin systeem. Het werkt als volgt: je zet het apparaat op de fles, drukt de naald door de kurk, tapt wijn en tegelijkertijd spuit er argon uit een capsule in de fles. Door de drukopbouw stuwt er wijn door de naald waardoor je kan gieten. Als je klaar bent trek je de naald uit de kurk en blijft er argon achter. Het systeem is te gebruiken bij kurken en bij schroefdoppen, hoewel je bij schroefdoppen nog wel een speciale schroefdop nodig hebt. De schroefdop heeft een plastic membraan waar je de naald van de Coravin doorheen prikt. De schroefdop vervangt de schroefdop op de fles.

Voordelen: De houdbaarheid van wijn na openen wordt écht verlengd en wijn blijft voor jaren goed afhankelijk van de wijn. Een ander voordeel is dat de wijn te drinken is zonder de fles te openen.

Nadelen: De prijs is hoog wat voor sommigen een obstakel kan zijn.

Prijs: De modellen van Coravin zijn de:

 • Coravin Timeless. Verlengt de bewaartijd voor maanden of jaren. Deze kost rond de € 360,- en is hier te bestellen: Coravin Timeless

Capsules met gas:

Schroefdoppen:

Verlenging bewaartijd: Jaren, afhankelijk van het bewaarpotentieel van de wijn.

Wanneer gebruiken: Bij dure wijn die gevoelig is voor oxidatie en waarvan je af en toe een glaasje wilt drinken. Ook geschikt voor het nemen van een sample uit een verzamelwijn in het geval dat je wilt weten of een wijn gereed is om te drinken of nog even moet rijpen.

Conclusie: Als je wijn niet wilt ontkurken en er toch uit wilt drinken is dit dé oplossing. Als je veel dure wijnen hebt waarvan je af en toe eens een glaasje wilt drinken, en je wilt er zeker van wil zijn dat de wijn goed blijft, is dit een geschikt systeem. Op internetforums lezen we veel positieve recensies over dit product. Het is wel erg prijzig.

Gas in fles wijn injecteren na opening fles

Wat is het? Een tapsysteem met een gasfles die je op een geopende fles wijn zet. Het werkt als volgt: je zet de dispenser – een tapsysteem met hals afsluiter en daaraan een rietje – op de geopende fles. Aan het tapsysteem zit een gasfles gekoppeld. Als je wijn tapt stroomt het gas in de fles. Door de drukopbouw loopt de wijn uit de fles door het tapje. De wijn blijft goed doordat er alleen nog maar gas in de fles zit.

Er zijn diverse apparaten op de markt en meerdere aanbieders zoals Coravin, Winekeeper, Enomatic, Vinojet en La Sommelier. Coravin, Winekeeper en La Sommelier (de CV1T) hebben een systeem voor één fles. Bij het systeem moet je een gascapsule mee bestellen die je direct of met een slang aan de dispenser moet koppelen. Er bestaan systemen voor 1 fles tot wel 18 flessen.

Voordelen: Wijn blijft weken houdbaar en het systeem is betrouwbaar. Het is toepasbaar op flessen met schroefdop én kurk. Door het tapje is wijn gemakkelijk te schenken. Tevens is het elegant en schoon.

Nadelen: Met een opzetstuk kan je maar één fles afsluiten. Als je meerdere flessen wijn open hebt, moet je meerdere opzetstukken aanschaffen. Wanneer een fles is geopend, moet hij binnen enkele weken worden leeggedronken. Een ander nadeel is de moeilijke verkrijgbaarheid voor consumenten in Nederland.

Prijs: De La Sommelier CV1T kost op de La sommelier website rond de € 169,- exclusief verzendkosten. Gasflesjes kosten rond de € 40,- bij 10 stuks.

Coravin heeft de volgende modellen:

 • Coravin Pivot. Verlengt de bewaartijd tot maximaal 4 weken. Deze kost rond de € 95,- en is hier te bestellen: Coravin Pivot
 • Coravin Sparkling. Verlengt de bewaartijd van mousserende wijnen tot maximaal 4 weken. Deze kost rond de € 450 en is hier te bestellen: Coravin Sparkling

Verlenging bewaartijd: Ca. 3 weken maximaal.

Wanneer gebruiken: Als je geopende wijn maximaal 3 weken wilt bewaren. Ook te gebruiken voor dure wijn die gevoelig is voor oxidatie. Ook zeer geschikt voor professioneel gebruik in bijvoorbeeld een restaurant.

Conclusie: Deze systemen zijn vaak gericht op professioneel gebruik, hoewel de 1-fles systemen ook voor consumenten geschikt zijn. Als je op zoek bent naar een systeem waarbij je de houdbaarheid van wijn na openen voor langere tijd (maanden of jaren) wilt verlengen, zijn deze systemen niet geschikt.

3 – Een fysieke barrière tussen de lucht en de wijn creëren

Het principe achter deze oplossing is dat er een barrière ontstaat tussen de lucht en wijn waardoor zuurstof geen reactie aan kan gaan met de wijn en de houdbaarheid van wijn na openen wordt verlengd. Dit kan door het aanbrengen van een drijvende afsluiter of een ballon.

Een karaf met drijvende afsluiter op wijn

Wat is het? Een wijnkaraf van glas of kunststof, een drijver en een afsluitdop. De drijver werkt als afsluiting tussen de lucht en de wijn. Het systeem werkt simpel; giet wijn in de karaf en breng de drijver aan op de wijn. Sluit de karaf af met de afsluitdop en zet het geheel in de koelkast. Als je wijn wilt drinken haal je de drijver uit de karaf en kan je uitschenken. Dit systeem zou wijn voor maximaal een week vers houden. Ook wel bekend als de Savino wijnkaraf.

Voordelen: Het is een elegant systeem dat tevens te gebruiken is als wijnkaraf. Tevens is de prijs aantrekkelijk.

Nadelen: De houdbaarheid is maximaal een week. Dit komt doordat de drijver het oppervlak niet geheel afsluit en er lucht langs de drijver bij de wijn kan komen.

Prijs: Ca. € 20,-. De Savino is hier te bestellen: Savino Wijnkaraf

Verlenging houdbaarheid: Tot maximaal 1 week.

Wanneer gebruiken: Voor goedkopere wijn die je maximaal een week wilt bewaren. Niet te gebruiken voor dure wijn die gevoelig is voor oxidatie.

Conclusie: Op internetfora lezen we over het algemeen positieve reacties. De smaak van wijn in de afgesloten karaf is na enkele dagen amper veranderd. Maar ook lezen we dat je niet echt zekerheid hebt dat de wijn goed blijft. Er kan namelijk nog lucht langs de drijver bij de wijn komen waardoor alsnog oxidatie optreed. Ook kan je maar één fles wijn bewaren.

Een ballon in de fles wijn plaatsen

Wat is het? Een rubber ballon die je leeg in de geopende fles wijn laat zakken tot aan de wijn, waarna je hem oppompt met een handpompje. De ballon vormt een barrière tussen de lucht en de wijn. Je laat de ballon leeglopen als je wijn wilt drinken. Ook wel bekend als de Air Cork.

Voordelen: Je kunt zien of de ballon is opgeblazen en dat het product correct is aangebracht. Ook is de ballon na gebruik gemakkelijk schoon te maken en is het product gebruiksvriendelijk. De wijn is afgesloten van de lucht en de oxidatie vertraagd.

Nadelen: Er blijft nog een beetje lucht achter tussen de ballon en de wijn met oxidatie als gevolg. Een andere nadeel is dat de ballon binnen enkele dagen leegloopt. Je kan de ballon tussentijds wel gewoon oppompen. Air Cork adviseert wijn binnen 3 dagen te drinken.

Prijs: Ca. € 30,-. De Air Cork is hier te bestellen: Air Cork wine preserver

Verlenging houdbaarheid: Ca. 3 dagen.

Wanneer gebruiken: Voor goedkopere wijn die je enkele dagen wilt bewaren. Niet te gebruiken voor dure wijn die gevoelig is voor oxidatie.

Conclusie: Over het algemeen lezen we op internetfora positieve reacties. Maar de betrouwbaarheid is een punt; bij sommige mensen is de ballon geknapt. Ook moet je in de gaten houden dat de ballon niet is leeggelopen. Het effect van het product is beperkt; de houdbaarheid van wijn na openen is maar enkele dagen te verlengen.

4 – Wijn invriezen

De houdbaarheid van wijn na openen kan je verlengen door wijn in te vriezen.

Wat is het? Simpel: je giet wijn over in een vorstbestendige container of zak en stopt het in de vriezer. Wijnjournalist Harvey Steiman, schrijver bij wijnblad Wine Spectator, heeft positieve ervaringen met het invriezen van wijn. Volgens Harvey “verliest wijn iets van z’n zuurheid en tannine als je het bevriest en ontdooit, maar blijven de smaken voor 95% intact”. Verder raadt hij alleen aan om alleen resten wijn in te vriezen en geen wijn in te vriezen met als doel het te laten rijpen.

Let bij invriezen op het volgende:

 • Overblijfselen zijn best in te vriezen
 • Leg niet de hele fles in de vriezer want dan kan de fles kapotvriezen door uitzettende vloeistof. Tevens kan de kurk uit de fles worden gedrukt
 • Een wijn is niet ontworpen om in te vriezen. Een dure wijn invriezen met als doel om hem later op te drinken is niet aan te raden. Een goedkope wijn kan je best invriezen

Voordelen: Het is een goedkope methode die goed werkt.

Nadelen: De wijn verliest iets van z’n zuurheid en tannine.

Verlenging houdbaarheid: Weken tot maanden.

Wanneer gebruiken: Als je goedkope wijn wilt bewaren. Het is niet geschikt voor dure en gevoelige wijn.

Prijs: € 0,- . Eventueel de kosten van de container.

Conclusie: We hebben deze methode zelf getest door wijn drie weken in te vriezen en hem daarna te vergelijken met een verse fles wijn. Er waren kleine verschillen waar te nemen. Dure wijn raden wij niet aan in te vriezen, maar goedkope wijn kan je best invriezen. Op internetfora hebben we ook positieve verhalen gelezen. Kortom: een aardige methode om de houdbaarheid van wijn na openen te verlengen.

Winkelmand is leeg
x Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security