Beste wijnboeken Oaksupreme

Mijn 12 beste wijnboeken voor beginners, gevorderden en professionals

Door: Robert Harte, 03 augustus 2021, 13:13

In dit artikel staan mijn 12 beste wijnboeken. Ben je op zoek naar een wijnboek voor jezelf of om cadeau te geven? Dit artikel helpt bij het maken van een betere keuze. Als wijnliefhebber heb ik namelijk al veel wijnboeken gelezen. Deze kennis wil ik hier delen.

In de onderstaande lijst heb ik mijn beste wijnboeken neergezet, leg ik uit wat erin staat, wat je ermee kan doen en voor wie de boeken geschikt zijn. Hierbij staan boeken voor zowel de beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken, mensen die zich professioneel met wijn bezig houden zoals sommeliers en zelfs enkele aanraders voor wijnmakers. Ook staan er wijnboeken in die geschikt zijn om als cadeau te geven. Veel boeken zijn in het Engels, maar er staan ook Nederlands geschreven boeken in de lijst.

In de lijst staan alleen de beste wijnboeken met algemene informatie over wijn. Boeken over wijn proeven en wijn & spijs komen in een ander artikel aan bod.

Drie van mijn beste wijnboeken voor beginners

Voor degene die beginnen met het lezen van wijnboeken zijn er de volgende drie wijnboeken voor beginners:

  • Wine Folly Masterclass
  • The 24-Hour Wine Expert
  • Wijnkenner word je zo

Hieronder staat eerst een korte overzichtslijst van de wijnboeken

Overzichtslijst beste wijnboeken

  1. The World Atlas of Wine (Engels)
    • Eén van de beste wijnboeken op de markt. Het is compleet en visueel aantrekkelijk en bevat handige landkaarten
    • Voor elke wijnliefhebber, beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken, professionals
  2. Wine Folly: Masterclass: Magnum Edition (Nederlands)
    • Compleet en visueel aantrekkelijk wijnboek, ook gericht op wijn/spijs combineren
    • Voor beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken
  3. The Wine Bible (Engels)
    • Een leerzaam en compleet wijnboek met verwijzingen naar wijnmakerijen
    • Voor beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken, professionals
  4. Wijnkenner word je zo (Nederlands)
    • Compleet wijnboek waarin zo’n beetje alle basiskennis van wijn kunt leren. Eén van mijn beste wijnboeken in de Nederlandse taal
    • Voor beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken
  5. Wine Simple: A Totally Approachable Guide from a World-Class Sommelier (Engels)
    • Compleet wijnboek, leest snel door, to-the-point, veel bruikbare tips, verwijst naar wijnhuizen
    • Voor beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken
  6. The 24-Hour Wine Expert (Engels)
    • Compleet wijnboek waarin niet-essentiële informatie is weggelaten waardoor je de basiskennis van wijn snel kunt leren
    • Voor beginnende lezers van wijnboeken
  7. Wijn van Nederlandse bodem (Nederlands)
    • Gericht op Nederlandse wijn, met veel algemene kennis over Nederlandse wijnbouw
    • Voor beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken, professionals zoals sommeliers
  8. Wijn van eigen bodem (Nederlands)
    • Gericht op Nederlandse wijnbouw, met veel algemene kennis en recepten
    • Voor beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken, professionals
  9. The Oxford Companion to Wine (Engels)
    • Encyclopedie met zo’n beetje alle wijntermen dat redelijk diep ingaat op de materie
    • Voor professionals, studenten, beginnende en ervaren lezers als encyclopedie
  10. Wine Grapes (Engels)
    • Compleet naslagwerk met 1368 druiven variëteiten en één van de beste wijnboeken op dit gebied
    • Voor gevorderde lezers van wijnboeken, professionals, wijnmakers en sommeliers
  11. Wine Science: Principles and Applications (Engels)
    • Compleet wetenschappelijk wijnboek dat diep ingaat op de materie en ongetwijfeld één van de beste wijnboeken op wetenschappelijk gebied
    • Voor druiventelers, wijnmakers, oenologen, professionals en schrijvers
  12. The Science of Wine: From Vine to Glass (Engels)
    • Gaat in op wetenschappelijk en technologische ontwikkelingen in de wijnbouw
    • Voor druiventelers, wijnmakers, oenologen, professionals en schrijvers

Hieronder volgen de 12 van mijn beste wijnboeken. Deze zijn voorzien van affiliate links naar Bol.com om de kosten voor het maken van deze en andere content te dekken. Dit hoort er nou eenmaal bij.

The World Atlas of Wine

Hugh Johnson & Jancis Robinson – Taal: Engels

The World Atlas of Wine is één van de populairste internationale wijnboeken ter wereld. Het is geschreven door twee van ’s werelds bekendste wijnauteurs: Hugh Johnson en Jancis Robinson. In dit prachtige wijnboek behandelen de schrijvers veel van de wijn basiskennis. Dit doet men redelijk uitgebreid. Ook bevat het informatie over zo’n beetje alle wijngebieden in de wereld. Het boek leest prettig doordat teksten zijn afgewisseld met mooie en heldere ill

Vanwege de volledigheid en mooie vormgeving hoort dit boek thuis op de boekenplank van elke wijnliefhebber en in deze lijst van beste wijnboeken

Het boek “The World Atlas of Wine” kan je hier bestellen als hardcover: The world Atlas of Wine

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Met dit boek kan je de basiskennis van wijn leren zoals het productieproces van wijn en ook de belangrijkste druivensoorten. Door Met dit boek kan je de basiskennis van wijn leren zoals het productieproces van wijn en ook de belangrijkste druivensoorten. Door handige overzichtskaarten kan je de wijngebieden van bijna alle landen leren. Ook is dit wijnboek gebruiken om cadeau te geven
  • Het is geschikt voor elke wijnliefhebber en lezer van wijnboeken. Het is geschreven voor beginners, gevorderden en professionals

Wat is er in het boek te lezen?

  • De eerste ongeveer 10% van het boek bevat basiskennis van wijn zoals de geschiedenis, de belangrijkste druivensoorten, invloed van het weer en terroir, het proces in de wijnmakerij, de invloed van eik en hoe wijn te proeven
  • De overige 90% gaat over wijnlanden en wijngebieden. Van elk land wordt eerst een overzichtskaart getoond met daarop alle wijngebieden. Daarna gaat men verder met het uitwerken van de wijngebieden en de karakteristieken van elk gebied. Hierbij gaat men bijvoorbeeld in op geologie en regels. Ook noemt men belangrijke wijnhuizen in het gebied
  • De grote wijnlanden zoals Frankrijk, Italië, Spanje worden besproken. Daarnaast ook de nieuwe landen in Noord- en Zuid-Amerika zoals Chili, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland. Kleinere wijnlanden zoals Griekenland, Hongarije, Kroatië en zelfs Engeland komen ook aan bod

Wine Folly Masterclass

Madeline Puckette – Taal: Nederlands (ook in het Engels verkrijgbaar)

Wine Folly Masterclass is een internationaal wijnboek geschreven door sommelier Madeline Puckette. Het boek richt zich vooral op degene die wijn consumeren, het gastronomische deel van wijn, het proeven en het combineren met gerechten. Daarnaast staat er veel basiskennis over wijn in het boek. Dit boek onderscheid zich van andere boeken doordat nadruk te leggen op de visuele manier van leren. Men gebruikt bijvoorbeeld veel infographics en afbeeldingen. Daarnaast behandelt men onderwerpen snel en kort.

Wine Folly is ook wel bekend van de website WineFolly.

Het boek “Wine Folly Masterclass” kan je hier bestellen als paperback: Wine Folly Masterclass

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Met het boek kan je snel de basiskennis van wijn leren. Daarnaast leert het boek je ook snel wijn met gerechten te combineren. Er is gemakkelijk in op te zoeken welke wijn met welk eten te combineren. Het boek is mooi vormgegeven en daardoor ook een mooi cadeau
  • Het boek is gericht op wijnliefhebbers die snel meer willen weten over wijn en het combineren van wijn en spijs. Het is zowel voor de beginnende als gevorderde lezer van wijnboeken

Wat is er in het boek te lezen?

  • Het boek bevat onder andere een systeem om wijn/spijs combinaties te vinden
  • Ook bestaat het boek uit vier delen. Deel één gaat over de basisfeiten van wijn en behandelt onderwerpen zoals: hoe wordt wijn gemaakt, hoe wijn te proeven, hoe wijn te serveren en wijn te bewaren. Ook komen onderwerpen zoals het etiket, body, de zoetheid en de zuurgraad aan bod
  • Deel twee gaat op het combineren van wijn en spijs. Men geeft hier algemene richtlijnen waardoor je zelf een passende wijn bij een gerecht kan vinden. Ook bevat dit deel van het boek een lijst met algemene voedingsmiddelen (zoals gerookt vlees, zurige kaas en groene groenten) en de daarbij behorende wijnstijl. Deze lijst kan je gebruiken bij het uitzoeken van wijn en spijs combinaties
  • In deel drie gaat men door met de wijnstijlen uit deel twee. Bij elke wijnstijl noemt men de bijbehorende druivensoorten. Hierdoor kan je passende druivensoorten zoeken bij een gerecht. Men heeft 86 druivensoorten opgenomen en daarnaast 14 wijnen waaronder ook populaire blends. Bij elke druif geeft men het smaakprofiel met de belangrijkste aroma’s en ook de bijpassende wijnstijl
  • Deel vier gaat in op de wijnlanden. Hier bespreekt men de wijnstreken per land, wijn per streek en wijnen om te proeven. Zo’n beetje alle belangrijke landen komen aan bod zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Hongarije, de VS maar ook Argentinië, Chili, Zuid-Afrika , Australië en Nieuw-Zeeland

The Wine Bible

Karen Macneil – Taal: Engels

The Wine Bible is een internationaal wijnboek geschreven door Karen Macneil. Ze behoort tot de meest invloedrijke wijnschrijvers ter wereld. Dit boek is een soort cursus waarin je de basiskennis van wijn, de landen, regio’s en belangrijke wijnhuizen van het gebied leert. Het is op een toegankelijke manier geschreven met anekdotes waardoor het boek makkelijk leest. Het bevat veel informatie in de vorm van tekst en daarnaast veel illustraties. Het is een leuk en leerzaam boek om te lezen.

Het boek “The Wine Bible” kan je hier bestellen als paperback: The Wine Bible of als e-book: The Wine Bible

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Het is te gebruiken om basiskennis van wijn te leren. Het bevat namelijk zo’n beetje alle wijn gerelateerde onderwerpen. Daarnaast is het boek een prachtig cadeau
  • Het boek is geschreven voor wijnliefhebbers en consumenten. Het is voor wijnliefhebbers die beginnen met lezen over wijn, maar ook voor degene die al over wijn hebben gelezen. Daarnaast is het voor degene die zich professioneel met wijn bezig houden

Wat is er in het boek te lezen?

  • Het is een compleet boek vol met gedetailleerde informatie. Het boek start met een uitleg over de basis van wijn zoals het proces om wijn te maken en de invloed van het gebruik van eikenhout. Ook volgen hier onderwerpen zoals de duivensoorten, hoe je moet proeven als een professional, hoe wijn op te slaan en hoe het te matchen met voedsel
  • Daarna behandelt men de wijnlanden en de wijnregio’s in het betreffende land. Hierbij bespreekt men de karakteristieken per land zoals de geschiedenis en kwaliteit systemen, de druiven en natuurlijk de productiegebieden. Zo’n beetje alle landen worden behandeld zoals Frankrijk, Italië, Spanje Portugal, Duitsland, Hongarije, Griekenland en de VS. Maar ook de nieuwe wijnlanden zoals Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika
  • Tijdens het behandelen van de wijngebieden vermeld men belangrijke namen van wijnhuizen

Wijnkenner word je zo

Ophélie Neiman – Taal: Nederlands

Wijnkenner word je zo is een boek dat zo’n beetje elk onderwerp rondom wijn behandelt. Het boek is compleet en heeft veel praktische tips. Het bevat de essentiële informatie om een goede basiskennis over wijn op te bouwen. Doordat men niet heel uitgebreid en diep op de materie ingaat is het boek redelijk snel door te lezen. Ook is het boek visueel aantrekkelijk en bevat het veel afbeeldingen in combinatie met tekst. Dit is één van de beste wijnboeken voor beginners die in het Nederlands is geschreven.

Het boek “Wijnkenner word je zo” is hier te bestellen als hardcover: Wijnkenner word je zo

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Met het boek kan je veel algemene kennis opdoen over wijn omdat het boek zo’n beetje alle wijn gerelateerde onderwerpen behandelt. Daarnaast is het boek een mooi cadeau
  • Het boek is voor wijnliefhebbers die beginnen met het lezen van wijnboeken, maar ook voor de gevorderde lezers die zich de basiskennis (nogmaals) eigen willen maken

Wat is er in het boek te lezen?

  • Het eerste hoofdstuk gaat in op praktische zaken zoals de glazen, kurkentrekkers en de serveertemperatuur van wijn. Zelfs wijnvlekken verwijderen uit kleding slaat men niet over
  • Daarna gaat men in hoofdstuk twee in op wijn proeven waarbij men de kleur en de aroma’s behandelt en daarnaast ook onderwerpen zoals tannine, mondgevoel en balans. Men eindigt met een proefformulier en een methode om de wijn van je dromen te vinden
  • Hoofdstuk drie gaat in op de druiven en de productie van wijn. Men behandelt kort waar druiven uit bestaan, hoe het zit met de ranken en het werk in de wijngaard. Hierna benoemt men enkele druivenrassen en de eigenschappen daarvan. Vervolgens legt men uit hoe de diverse kleuren wijn worden gemaakt in de wijnmakerij
  • In hoofdstuk vier gaat men in op de wijnlanden en wijngebieden per land. Zo’n beetje alle wijnlanden worden doorgenomen
  • Hierna volgt een hoofdstuk over wijn en spijs combineren. Welke combinaties werken wel, maar ook belangrijk; welke werken niet
  • Het voorlaatste hoofdstuk bevat veel goede tips over wijn kopen in restaurants, bij fysieke winkels en online. Ook wijn bewaren en opslaan komen aan bod
  • Het laatste hoofdstuk bevat een lijst met belangrijke punten uit elk hoofdstuk, te gebruiken als geheugensteun

Wine Simple: A Totally Approachable Guide from a World-Class Sommelier

Aldo Sohm – Taal: Engels

Wine Simple is een compleet wijnboek waarin alle wijn gerelateerde onderwerpen aan bod komen. Het is geschreven door Aldo Sohm. Also is sommelier, weet veel van wijn en maakt zelf ook wijn. Het boek is recht-door-zee en to-the-point, zonder daarbij veel poespas te gebruiken. Mede door het gebruik van vele illustraties is het boek snel door te lezen en blijft het boeiend. Toch weet de schrijver in korte tijd veel essentiele informatie over te brengen. Tot slot bevat het boek veel leuke én specifieke feitjes.

Het boek “Wine Simple: A Totally Approachable Guide from a World-Class Sommelier” is hier te bestellen als hardcover: Wine Simple: A Totally Approachable… of als e-book: Wine Simple: A Totally Approachable…

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Met dit boek kan je in korte tijd veel essentiële informatie over wijn leren. Het bevat daarnaast vele wijnsuggesties waardoor je hetgeen dat wordt beschreven ook daadwerkelijk kan proeven. Het boek is ook te gebruiken als cadeau
  • Het boek is voor wijnliefhebbers die beginnen met het lezen van wijnboeken, maar ook voor gevorderde lezers

Wat is er in het boek te lezen?

  • Het boek start met een basisuitleg over wat wijn is en hoe het wordt gemaakt. Ook gaat men uitgebreid in op een onderwerp zoals de verschillende methodes om mousserende wijn te maken. Hierbij gebruikt men veel afbeeldingen
  • Hierna gaat het boek in op de belangrijkste druivenrassen waarbij men onder andere ingaat op het smaakprofiel en waar de druiven groeien. Hierbij verwijst men ook naar enkele wijnhuizen die het proberen waard zijn
  • Na de druiven gaat men in op de belangrijkste wijnregio’s. Men start hierbij met uit te leggen wat een regio voor invloed heeft op de smaak van de wijn. Hierbij komen bijvoorbeeld terroir, het weer en de nieuwe/oude wereld aan bod. Per regio worden vervolgens, op korte en bondige wijze, de belangrijkste aspecten behandeld
  • Het volgende hoofdstuk gaat in op het proeven van wijn. Waarop letten qua kleur, zoetheid, zuren, tannine en alcohol. Ook bevat het hoofdstuk een lijst met belangrijkste aroma’s en een uitleg over de smaakgebieden van de tong. Ook staan in dit hoofdstuk handige lijsten met onder andere een lijst met suggesties welke wijn te schenken bij welke gelegenheid
  • Hoofdstuk 3 bevat informatie en tips om je smaakpallet uit te breiden. Het bevat ook een handige woordenlijst die je kan gebruiken bij het proeven om een wijn te omschrijven
  • Het laatste hoofdstuk gaat in op wijn en spijs combineren. Hierbij heeft men algemene regels en wijn- en voedselsuggesties uitgesplitst voor druiven, ingrediënten, voor smaken zoals bijvoorbeeld kokos en op wereldkeuken zoals bijvoorbeeld Chinees

The 24-Hour Wine Expert

Jancis Robinson – Taal: Engels

The 24-Hour Wine Expert is een compleet wijnboek waarmee je jezelf snel de basiskennis van wijn eigen kunt maken. Doordat in het boek alle niet essentiële informatie is weggelaten, kan je er in 24 uur een wijn expert mee worden (is de belofte van de schrijver). Het boek bevat vooral tekst, maar bladzijdes zijn vaak maar deels gevuld. Teksten lezen gemakkelijk door waardoor je door het boek heen vliegt. Het bevat heel veel handige tips en weetjes. Het is één van de beste wijnboeken voor beginners.

Het boek “The 24-Hour Wine Expert” is hier te bestellen als paperback: The 24-Hour Wine Expert of als e-book: The 24-Hour Wine Expert

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Met het boek kan je snel de basiskennis omtrent alles wat te maken heeft met wijn leren. Ook is het boek te gebruiken om kennis op te frissen
  • Het boek is voor beginners. Ook gevorderde lezers zullen er ook nieuwe wetenswaardigheden in kunnen ontdekken

Wat is er in het boek te lezen?

  • Het boek bevat zo’n beetje alle onderwerpen met betrekking tot wijn. Het boek start met wat wijn is en hoe het wordt gemaakt. Daarna gaat het boek door met hoe een fles te kiezen in de winkel en in een restaurant
  • Hierna gaat het boek verder met hoe wijn te proeven en te matchen met voedsel en een gebeurtenis zoals een feestje
  • Hierna volgt nog basis informatie over glazen, kurkentrekkers, de wijnsoorten, serveertemperatuur, decanteren en hoe wijn op te slaan. De meest gebruikte druiven variëteiten staan ook in het boek
  • De laatste 25% van het boek bevat informatie over de belangrijkste wijngebieden per land en de belangrijkste druiven variëteiten per gebied
  • Tot slot volgen nog enkele wijntermen

Wijn van Nederlandse bodem

Geert-Jan Vis – Taal: Nederlands

Wijn van Nederlandse bodem is een boek dat specifiek ingaat op de Nederlandse wijnbouw. Het boek wisselt algemene wijnbouw technische informatie af met informatie over Nederlandse wijnmakerijen. Erg handig is dat dit boek een lijst met Nederlandse wijnmakerijen bevat. Het boek is erg informatief, leerzaam, leest fijn en is visueel aantrekkelijk. Het is één van de beste wijnboeken over de Nederlandse wijnbouw.

Het boek “Wijn van Nederlandse bodem” is hier te bestellen als hardcover: Wijn van Nederlandse bodem

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Met het boek kan je kennis opdoen over Nederlandse wijnbouw en wijnmakerijen. De wijnbouw technische informatie is vooral toegespitst op Nederland
  • Het boek is voor wijnliefhebbers die beginnen met het lezen van wijnboeken, maar ook voor gevorderde lezers. Ook is het voor professionals zoals sommeliers die meer willen weten van Nederlandse wijnbouw en wijnmakerijen

Wat is er in het boek te lezen?

  • Het boek gaat in op de geschiedenis van de Nederlandse wijnbouw, druivenrassen die het goed doen in Nederland, het begrip terroir en ook de geologie van Nederland
  • De algemene wijnbouw technische informatie combineert men met informatie over Nederlandse wijnmakerijen. Zo gaat men in op de geschiedenis, de bodem, de druivenrassen en de wijnen van de wijnmakerijen
  • Diverse wijnmakerijen worden besproken zoals Sint Martinus, wijngoed Fromberg, ’t Heekenbroek en Vinnova
  • Het boek bevat een lijst met zo’n beetje alle wijngaarden in Nederland tot 2015

Wijn van eigen bodem

Mariëlla Beukers & Irene de Vette – Taal: Nederlands

Wijn van eigen bodem is een informatief boek dat ingaat op de wijnbouw in Nederland. Het boek wisselt algemene informatie af met informatie over wijnhuizen. Daarnaast bevat het boek lokale recepten die met de wijnen te combineren zijn. Het is een visueel aantrekkelijk boek met illustraties en tekst.

Het boek “Wijn van eigen bodem” is hier te bestellen als hardcover: Wijn van eigen bodem

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Met het boek kan je kennis opdoen over wijnbouw in Nederland. Het leert je Nederlandse wijngaarden kennen en de wijn te combineren met lokale recepten
  • Het boek is voor beginnende en gevorderde lezers van wijnboeken. Daarnaast is het te gebruiken door professionals. Zo kan een (thuis)kok er recepten mee bereiden of er inspiratie uit halen

Wat is er in het boek te lezen?

  • Algemene informatie zoals: een korte geschiedenis van wijnbouw in Nederlanden, een lijst met succesvolle Nederlandse druivenrassen, restaurants waar je Nederlandse wijn kan drinken
  • Lokale recepten die met de Nederlandse druivenrassen gecombineerd kunnen worden
  • Kaarten van Nederland met daarop de wijngaarden aangegeven
  • Nederlandse wijnmakerijen zoals Sint Martinus, De Apostelhoeve, wijngaard Hesselink en de Kleine Schorre. Het boek stelt je voor aan de eigenaren van de wijngaarden die vervolgens iets over de wijnmakerij vertelt

The Oxford Companion to Wine

Jancis Robinson – Taal: Engels

The Oxford Companion to Wine is een zeer uitgebreide encyclopedie op het gebied van wijn. Het boek is geschreven door Jancis Robinson, één van de beste wijnboeken schrijvers in de wereld. Het boek behandelt zo’n beetje alle wijngerelateerde uitdrukkingen en onderwerpen. Men behandelt de term vervolgens uitgebreid. Dit is de meest uitgebreid wijn encyclopedie in de markt verkrijgbaar. Het boek bevat veel tekst en weinig illustraties.

Het boek “The Oxford Companion to Wine” is hier te bestellen als hardcover: The Oxford Companion to Wine of als e-book: The Oxford Companion to Wine

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Het boek is voornamelijk te gebruiken als naslagwerk om definities van wijntermen op te zoeken
  • Het is geschikt voor studenten en/of professionals die zich met wijn bezig houden. Daarnaast is het ook voor wijnliefhebbers die een encyclopedie zoeken met wijntermen

Wat is er in het boek te lezen?

  • Zo’n 4000 wijn gerelateerde termen en onderwerpen zoals landen, regio’s, druiven variëteiten, wijnbouw technische termen, werkwijzen in de wijngaard, biochemische termen en belangrijke producenten
  • Er wordt diep ingegaan op de materie waarbij er inbreng is geweest van academici, wijnspecialisten en bekende schrijvers
  • Uitgebreide informatie over elk land waar wijn wordt gemaakt (zelfs Nederland). Zo staat er bijvoorbeeld een overzichtskaart met de wijnregio’s, welke kwaliteitsaanduidingen er zijn en de historie

Wine Grapes

Jancis Robinson & Julia Harding – Taal: Engels

Wine Grapes is een boek dat 1368 druiven variëteiten beschrijft. Het is geschreven door bekend wijnschrijven Jancis Robinson. In boek bevat zo’n beetje alle commercieel geteelde druiven variëteiten. De variëteiten worden uitgebreid beschreven. Dit boek is het meest uitgebreide boek over druiven variëteiten in de markt verkrijgbaar. Daarom hoort daarom dit boek thuis in dit lijstje met beste wijnboeken. Het boek bevat voornamelijk tekst en weinig illustraties.

Het boek “Wine Grapes” is hier te bestellen als hardcover: Wine Grapes, hier als pocket: Wine Grapes en hier als e-book: Wine Grapes

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Het boek is te gebruiken als naslagwerk. Ook voor mensen geïnteresseerd in de wereld van de druiven variëteiten, of als je meer wilt weten van de geschiedenis en smaak van druiven
  • Het boek is voor gevorderde lezers van wijnboeken, professionals, wijnmakers en sommeliers

Wat is er in het boek te lezen?

  • Het boek begint met algemene uitleg over druiven waaronder wat een druiven variëteit is, hoe het ontstaat, de invloed van ziektes op de ontwikkeling van variëteiten, historie van de wijngaard, samenstelling van druiven en resultaten van druif DNA profileringen
  • Daarna gaat men in op de historie van de druiven en wijn. Hierbij behandelt men de migratie van de druiven vanuit het land van oorsprong en de daaruit gevolgde indeling van druiven in groepen
  • In het volgende hoofdstuk (het grootste deel van het boek is) gaat men de 1368 druiven variëteiten uitwerken. Bij elke variëteit staat omschreven wat de synoniemen zijn, ofwel de verschillende namen die aan eenzelfde druif zijn gegeven. Daarnaast geeft men ruim aandacht aan de afkomst van de druif en de gegevens verkregen door DNA profilering. Tot slot geeft men informatie over hoeveel er van de druif is aangeplant per land en/of regio en het smaakprofiel
  • In de laatste twee hoofdstukken staan lijsten met druiven variëteit per land en afbeeldingen van hoe de druiventrossen eruit zien

Wine Science: Principles and Applications

Ronald S. Jackson – Taal: Engels

Wine Science: principles and Applications is een boek dat diep ingaat op de wetenschappelijke kant van wijn. Het boek bevat enorm veel informatie en behandelt onderwerpen die in andere boeken niet te vinden zijn. Het bevat daarnaast ook de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Het boek heeft veel tekst, maar gebruikt daarnaast ook veel afbeeldingen. Ongetwijfeld is dit één van de beste wijnboeken op het gebied van wijn en wetenschap. Het zal dan ook een waardevolle bron van kennis zijn voor mensen die zich professioneel met wijn bezighouden zoals bijvoorbeeld wijnmakers.

Het boek “Wine Science: Principles and Applications” is hier te bestellen als hardcover: Wine Science: Principles and Applications of als e-book: Wine Science: Principles and Applications

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Een verbouwer van druiven of wijnmaker kan met de informatie in dit boek werkwijzen in de wijngaarden en wijnmakerij verbeteren en hierdoor zijn product verbeteren
  • Het boek is geschikt voor druiventelers, wijnmakers, oenologen, professionals en schrijvers omdat het diep ingaat op de materie

Wat is er in het boek te lezen?

  • Globale informatie over druiven zoals afkomst en verspreiding van de culivars. Daarnaast ook hoe het verbeteren van cultivars werkt
  • Wijngaard onderhoud zoals snoeien en training van de ranken, selectie van de plaats, invloeden van de bodem en het weer
  • De chemische bestandsdelen van druiven en wijn
  • De productie van wijn waarbij men diep ingaat op de fermentatie en de stappen voor en na dit proces zoals sorteren, persen en de maceratie
  • De stappen na de fermentatie zoals het blenden, stabiliseren, klaren, de rijping op hout en het bottelen
  • De wijnstijlen en methoden gebruikt om een bepaalde stijl te maken
  • De visuele en sensuele aspecten van wijn zoals kleur en geur en proeftechnieken

The Science of Wine: From Vine to Glass

Jamie Goode – Taal: Engels

The Science of Wine: From Vine to Glass is een boek dat ingaat op de wetenschap en technologische ontwikkelingen op het gebied van wijnbouw en oenologie. Men behandelt zowel onderwerpen rondom het verbouwen van druiven tot het maken van de wijn. Het bevat informatie met betrekking tot (nieuwe) technieken die in de wijngaard en wijnmakerij worden gebruikt. Het is geschreven door Jamie Goode. Jamie is Engelse wijnauteur die zich bezighoudt met schrijven over wijn in dagbladen, boeken en op zijn wijnblog Wineanorak. Het boek heeft een fijne schrijfstijl en leest daardoor prettig.

Het boek “The Science of Wine: From Vine to Glass” is hier te bestellen als hardcover: The Science of Wine: From Vine to Glass

Wat kan je met het boek en voor wie is het?

  • Een wijnmaker kan met de informatie in dit boek werkwijzen in de wijngaard en wijnmakerij verbeteren en hierdoor zijn product verbeteren. Het boek leest gemakkelijk door en bevat voornamelijk tekst
  • Het boek is geschreven voor druiventelers, wijnmakers, oenologen en voor degene die zich professioneel bezighouden met wijn zoals schrijvers

Wat is er in het boek te lezen?

  • Het boek gaat in op de wetenschap, maar blijft leesbaar zonder diep in te gaan op bijvoorbeeld de chemische elementen en verbindingen zoals in het boek Wine Science: Principles and Applications van Ronald S. Jackson
  • Het boek is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel gaat over de wijngaard waarbij men bijvoorbeeld ingaat op de groei en de opbouw van de plant en de druif, terroir en de bodem en het klimaat
  • Het tweede deel gaat over de wijnmakerij waar men bijvoorbeeld ingaat op micro-oxidatie
  • Het derde deel gaat over de menselijke interactie met wijn
  • Het boek gaat minder diep in op de materie dan het boek Wine Science: Principles and Applications, waarin men bijvoorbeeld de chemie meer uitwerkt

Dit is het einde van het lijstje met mijn beste wijnboeken. Om dit lijstje van beste wijnboeken te maken zijn geen afspraken met schrijvers of andere partijen met financiële belangen gemaakt. Heb je zelf een goed wijnboek gelezen dat je wil aanraden en hoort op het lijstje met beste wijnboeken? Schrijf dit dan hier beneden bij de comme

Leave a Review

Winkelmand is leeg
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security