9 rode goede Châteauneuf-du-Pape wijnen

9 rode goede Châteauneuf-du-Pape wijnen in 2017/2018 voor € 30,- tot € 65,- met goede prijs/kwaliteit verhouding

Door: Robert Harte, 27 december 2017, 15:18

Châteauneuf-du-Pape brengt fantastische wijnen voort. De beste wijnen van de Zuidelijke Rhône komen uit dit gebied. Hieronder hebben wij 9 rode goede Châteauneuf-du-Pape wijnen in 2017/2018 op een rijtje gezet.

Maar eerst enkele feiten over wijn uit Châteauneuf-du-Pape:

 • Het wijngebied is gelegen in de Zuiderlijke Rhône. De temperaturen worden er in de zomer erg hoog.
 • Het is een écht rode wijn gebied en brengt weinig witte wijnen voort.
 • Er zijn 13 druivenrassen toegelaten. Echter, in de meeste gevallen bestaat Châteauneuf-du-Pape uit Grenache, aangevuld met Syrah, Moudvèdre en een klein beetje Cinsault. De Grenache is de meest aangeplante druif, daarna de Syrah en daarna de Moudvèdre (ook wel de Spaanse Monastrell)
 • De meeste wijnen zijn blends van verschillende druivensoorten afkomstig van verschillende stukken land of terroirs.
 • Châteauneuf-du-Pape wijn heeft een hoog alcoholgehalte. Percentages van 14-15% zijn niet ongewoon. De Grenache druif is hiervan de oorzaak. Deze heeft de eigenschap bij hoge temperaturen veel alcohol te produceren. Het hoge alcoholpercentage is een toenemend probleem in Châteauneuf-du-Pape door klimaatverandering.
 • Typische Châteauneuf-du-Pape heeft een volle body, met veel fruit door de Grenache druif en een goede structuur met veel aroma’s. De Mourvèdre druif voegt veel tannine toe.
 • Een blend bestaat meestal uit driekwart deel Grenache aangevuld met Syrah en Mourvèdre.
 • Châteauneuf-du-Pape is goede bewaarwijn en kan beter eerst enkele jaren rijpen na het bottelen voor het te drinken.
 • 2009, 2010, 2015 en 2016 waren exceptioneel goede oogstjaren voor Châteauneuf-du-Pape en brachten uitzonderlijke kwaliteit wijn voort.
 • Pas op met kopen; je betaalt snel teveel voor een Châteauneuf-du-Pape. Ook slechtere Châteauneuf-du-Pape’s hebben vaak hoge prijzen. Zo betaal je voor een slechtere wijn al snel zo’n € 20,- à 25,-.

Oaksupreme Tip

Koop in plaats van goedkope (rond de € 20,-) Châteauneuf-du-Pape een wijn uit één van de omliggende wijnstreken uit de Zuidelijke Rhône. Goedkope én goede Châteauneuf-du-Pape wijnen bestaan (bijna) niet. Voor minder geld heb je een wijn die lijkt op de smaak van Châteauneuf-du-Pape. Het is zelfs zo dat wijnhuizen uit Châteauneuf-du-Pape óók wijngaarden hebben in omliggende dorpen zoals Gigondas, Vacqueyras, Cairanne of Rasteau.

Hieronder ons lijstje met 9 rode goede Châteauneuf-du-Pape wijnen in 2017/2018. Punten zijn een gemiddelde van beoordelingen door wijncritici. Prijzen zijn incl. BTW.

 • Domaine Charvin 2015 – 92 punten – ca. € 50,- à 55,-
 • Maison Tardieu Laurent 2015 – 90 punten – ca. € 34,- à 35,-
 • Domaine du Pegau – Cuvee Reservee 2014 en 2015 – 91 punten – ca. € 34,- (2014) ca. € 65,- (2015)
 • Domaine Pierre Usseglio – Cuvée Traditionelle 2015 – 91 punten – ca. € 30,-
 • Domaine Bosquet des Papes – Cuvee Tradition 2015 – 90 punten – ca. € 34,-
 • Domaine de la Mordoree – Cuvee la Reine des Bois 2015 – 92 punten – ca. € 42,- à 45,-
 • Le Vieux Donjon 2014 – 91 punten – ca. € 30,-
 • Chateau Sixtine 2015 – 92 punten – ca. € 28,- à 31,-
 • Clos du Mont Olivet 2015 – 91 punten – ca. € 27,-

Domaine Charvin 2015 – 92 punten – ca. € 50,- à 55,-

Domaine Charvin is opgericht door Gerard Charvin in 1851 in Châteauneuf-du-Pape. Tot 1951 verkocht dit domein hun wijn aan handelaren, tot men besloot zélf wijn te gaan bottelen. Inmiddels behoort Domaine Charvin tot de beste wijnmakers van Châteauneuf-du-Pape. De wijnstijl is traditioneel van voornamelijk Grenache druiven. Domaine Charvin maakt één rode wijn, dit in tegenstelling tot andere wijnmakers uit de regio die vaak hoger geprijsde varianten in de markt zetten. De wijngaard in Châteauneuf-du-Pape is ca. 8 hectare en in Côtes du Rhône heeft men nog 12 hectare.

Domaine Charvin is gemaakt van 80 tot 90% Grenache aangevuld met Syrah, Mourvèdre en Vaccarese. De wijn rijpt in cementen tanks. Ook dit is anders dan andere wijnmakers in Châteauneuf-du-Pape. Daar laat men wijn vaak ook nog op grote eikenhouten vaten rijpen.

De wijn is heerlijk en vol van smaak, met zwart fruit. De body is medium tot vol met 14,5% alcohol. Het is een zeer goede Châteauneuf-du-Pape met een erg goede prijs/kwaliteit verhouding. Wederom een goede aanrader.

Maison Tardieu Laurent 2015 – 90 punten – ca. € 34,- à 35,-

Maison Tardieu Laurent is één van de top negociants uit de Rhone. Men koopt wijn of druiven op van wijnboeren en laat ze vervolgens in eigen beheer rijpen en bottelen. Deze wijnmaker is niet bang om moderne technieken toe te passen bij het maken van hun wijn. Bijvoorbeeld het gebruik van veel nieuw eik. Men maakt drie rode wijnen uit Châteauneuf-du-Pape: de Maison Tardieu, de Vielles Vignes en de Cuvée Spéciale. De twee laatste zijn de duurdere varianten. Hiernaast heeft men ook wijn uit andere Zuiderlijke Rhône appelations zoals Gigondas, Vasqueyras, Rasteau en Côtes du Rhône.

De Maison Tardieu 2015 is aantrekkelijk geprijsd en van uitstekende kwaliteit. Hij is gemaakt van 70% Grenache, 25% Syrah en Cinsault 5%. De wijn is 18 maanden gerijpt op Frans eikenhout. De leeftijd van de wijnranken is hoog. De Grenache is 60 tot 80 jaar oud en de Syrah 40 jaar

2015 was een erg goed jaar. De wijn is gebalanceerd, fruitig, rijk van smaak met rood fruit en hout. De finish is lang met tannine. De body is vol met 14,5% alcohol. Een echte aanrader.

Website van de wijnmaker: Maison Tardieu Laurent

Domaine du Pegau – Cuvee Reservee 2014 en 2015 – 91 punten – ca. € 34,- (2014) ca. € 65,- (2015)

Domaine du Pegau maakt traditionele stijl Châteauneuf-du-Pape wijnen. Eigenaar en wijnmaker is de familie Feraud. Het domein is opgericht is 1987, maar de familie is al in 1733 begonnen met wijn maken. De wijngaard is momenteel 21 hectare groot. Men maakt zes wijnen waarvan twee witte. Eén ervan is bijvoorbeeld de Cuvee Inspiration die meer dan € 2000,- per fles kost.

Een andere heerlijke en beter betaalbare wijn van Domaine du Pagau is de Cuvee Reservee. Dit is een typische Châteauneuf du Pape gemaakt van dertien druivensoorten. Hij bestaat uit 80% Grenache, 6% Syrah, 4% Mourvèdre en 10% andere variëteiten. De druiven zijn met de hand geplukt en geselecteerd. Men voegt geen gist toe, maar gebruikt natuurlijke gisten uit de wijngaard waardoor een unieke smaak ontstaat. De wijn wordt niet gefilterd en geklaard en ook gebruikt men minimale hoeveelheden sulfiet en andere toevoegingen. Rijping gebeurd twee jaar in grote oude eikenhouten vaten.

2015 was een goed jaar voor Domaine du Pagau – Cuvee Reservee. De wijn heeft een krachtige smaak, met aroma’s van onder andere zwart fruit en zwarte peper. Hij heeft een volle body met 14% alcohol. Na enkele jaren rijpen zal de wijn complexer en kruidiger gaan smaken, met onder andere pruimen en leer. Het is een uitstekende bewaarwijn die 5 tot 20 jaar te bewaren is.

Website van de wijnmaker: Domaine du Pegau

Domaine Pierre Usseglio – Cuvée Traditionelle 2015 – 91 punten – ca. € 30,-

Domaine Pierre Usseglio is vernoemd naam Pierre Usseglio en wordt gerund door de broers Jean-Pierre en Thierry Usseglio. Het wijnhuis moet niet verward worden met een ander wijnhuis. De broer van Pierre Usseglia, Raymond Usseglio, heeft namelijk ook een wijnmakerij. Deze heeft de naam “Domaine Raymond Usseglio”.

De wijngaarden van Domaine Pierre Usseglio liggen verspreid over diverse stukken land in Châteauneuf-du-Pape. Ook heeft men wijngaarden in andere plaatsen in de Zuidelijke Rhône. Het wijnhuis maakt vijf wijnen in Châteauneuf-du-Pape, waarvan vier rode en één witte. Ook maakt men wijnen afkomstig uit Lirac en Côtes du Rhône.

Pierre Usseglio – Cuvée Traditionele is een wijn met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Er zijn druiven gebruikt van wijnranken die 35 tot 75 jaar oud zijn. De opbrengst uit de wijngaard is laag, wat de smaak van de wijn ten goede komt. Druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. De wijn wordt voor het bottelen 12 maanden gerijpt op betonnen en houten vaten.

De 2015 is gemaakt van 80% Grenache, 10% Syrah, 5% Cinsault en 5% Mourvèdre. Hij is zacht van smaak, met rood fruit en kruiden. De body is vol met 14% tot 15% alcohol. De optimale drinktijd is 5 à 10 jaar na het bottelen. Een uitstekende wijn die thuis hoort op ons lijstje van rode goede Châteauneuf-du-Pape wijnen in 2017/2018!

Website van de wijnmaker: Domaine Pierre Usseglio

Domaine Bosquet des Papes – Cuvee Tradition 2015 – 90 punten – ca. € 34,-

Domaine Bosquet des Papes is een wijnmakerij die consistente kwaliteit wijn produceert. Het domaine maakt traditionele stijl Châteauneuf-du-Pape. De wijnen zijn erg smaakvol en lang te bewaren.

Het domein is opgericht door Boiron familie. Deze familie is al sinds 1860 actief in Châteauneuf-du-Pape. Tot 1965 verkocht men wijn onder de naam Clos Chantemerle. Vanaf toen is de naam veranderd in Bosquet des Papes.

Bosquet des Papes heeft ongeveer 25 hectare wijngaarden in Châteauneuf-du-Pape, verspreid over meerdere stukken land. De Grenache druif is het meest aangeplant en de gemiddelde leeftijd van de wijnranken is 50 jaar. Druiven plukt met de hand en selecteren doet men ook handmatig in de wijngaard.

Men maakt vier rode Châteauneuf’s, waaronder de Cuvee Tradition met goede prijs/kwaliteit. Deze wijn bestaat uit 75% Grenache, 11% Mourvèdre, 11% Syrah, 3% Vaccarèse, Counoise en Cinsault. De druivenranken zijn 40 tot 50 jaar oud. De wijn rijpt 12 tot 18 maanden op grote eikenhouten vaten.

De wijn is zacht, zoet, met rood fruit en kruiden. Met tannine en een medium tot volle body met een alcoholpercentage van 13-14%. Het is een uitstekende bewaarwijn met een bewaarpotentieel tot wel 15 jaar.

Website van de wijnmaker: Domaine Bosquet des Papes

Domaine de la Mordoree – Cuvee la Reine des Bois 2015 – 92 punten – ca. € 42,- à 45,-

Domaine de la Mordoree is een uitstekend wijnhuis in Châteauneuf-du-Pape. Men maakt er buitengewoon goede wijnen. Het domein is in 1986 opgericht door de broers Delorme. Het wijnhuis heeft wijngaarden verspreid over diverse stukken land in Châteauneuf-du-Pape. Ook heeft men wijngaarden in de omliggende dorpen Tavel en Lirac. Het wijnhuis maakt twaalf wijnen waarvan twee witte en vier rosé.

In de wijngaard maakt men gebruik van biodynamische wijnbouw. Bijvoorbeeld gebruikt men organisch bemesting als dit mogelijk is. Pesticides gebruikt men alleen als laatste redmiddel. Daarnaast worden de natuurlijk aanwezige gisten uit de wijngaard gebruikt. Dit geeft de wijn een unieke smaak.

Cuvee la Reine Bois is één van de topwijnen van dit wijnhuis. Hij is gemaakt van 75% Grenache, 10% Mourvèdre, 10% Syrah, 3% Counoise, 2% Vaccarese. De wijn is gemaakt van 60 jaar oude wijnranken. Druiven zijn met de hand geplukt. Rijping gebeurd op RVS tanks en eikenhouten vaten.

De wijn is complex met rood- en zwart fruit, leer, aarde, truffel en rokerige aroma’s. Hij is geconcentreerd en heeft een lange afdronk met veel fruit. De wijn heeft een volle body, met tannine. Het is een uitstekende bewaarwijn die 12 tot 18 jaar te bewaren is.

Een andere aanrader van Domaine de la Mordovee is de Cuvee La Reine des Bois uit Lirac.

Website van de wijnmaker: Domaine de la Mordoree

Le Vieux Donjon 2014 – 91 punten – ca. € 30,-

Le Vieux Donjon mag niet missen in dit lijstje van rode goede Châteauneuf-du-Pape wijnen. Dit wijnhuis maakt traditionele Châteauneuf-du-Pape stijl wijn. In plaats van meerdere wijnen maakt men één rode wijn en één witte. Wijn wordt gemaakt van de typische Châteauneuf rode druiven Grenache, Mourvèdre, Syrah en Cinsault. Veel van de Grenache wijnranken zijn rond de 100 jaar oud. De wijngaard is 18 hectare groot, waarvan 17 bedoeld voor rode wijn. Ze zijn verdeeld over diverse stukken land en op organische wijze onderhouden.

De rode Le Vieux Donjon is te koop voor een nette prijs. De kwaliteit is goed en stabiel. Over het algemeen bestaat de wijn uit een mix van 75% Grenache, 10% Mourvèdre, 10% Syrah en 10% Cinsault. De wijn is gerijpt op grote eikenhouten- en cementen vaten. Het bewaarpotentieel is uitstekend; 15 tot 20 jaar. Het is beter om enkele jaren te wachten met drinken.

De smaak is vol, zoet, met zwart fruit, peper, tannine en met een medium tot volle body. Het alcoholpercentage ligt rond de 14%. Kortom: het proeven waard!

Chateau Sixtine 2015 – 92 punten – ca. €  28,- à 31,-

Chateau Sixtine wordt gerund door de familie Diffonty. Deze familie bezit Château Sixtine al honderden jaren. Jean Marc Marc Diffonty is de manager en heeft de kwaliteit van de wijnen de laatste jaren verhoogd. Dit door moderne technieken bij het maken van de wijnen te implementeren. Bijvoorbeeld is er beperking van de opbrengst ingevoerd.

De wijngaard is 15 hectare groot beplant met voornamelijk vier druiven variëteiten Grenache, Syrah, Mourvèdre voor rood en Roussanne voor wit. Druiven worden met de hand geplukt en men zorgt voor lage opbrengst uit de wijngaard zodat de hoogste kwaliteit druiven wordt behaald.

Men maakt vier wijnen waarvan drie rode en één witte. Cuveé du Vatican is de klassieke wijn waarmee dit wijnhuis in de markt bekend staat. Echter, in 2010 heeft men Chateau Sixtine geïntroduceerd als topwijn van dit chateau. Deze wijn is van uitstekende kwaliteit en aantrekkelijk qua prijs.

Chateau Sixtine 2015 is een uitstekende wijn en heeft verschillende medailles gewonnen. Hij is gemaakt van 45% Grenache, 30% Mourvèdre en 25% Syrah. Er zijn 15000 flessen van gemaakt. De wijn heeft 12 maanden gerijpt in vooral oude en 7% nieuwe eikenhouten vaten en tanks. Hij is licht gefilterd.

De wijn is rijk van smaak, met tannine, zwart fruit en een lange afdronk. Hij heeft een lichte eikensmaak en een volle body met 15,5% alcohol. Het is een uitstekende bewaarwijn die kan rijpen van 2016 tot 2030

Website van de wijnmaker: Chateau Sixtine

Clos du Mont Olivet 2015 – 91 punten – ca. € 27,-

Clos du Mont Olivet is van de familie Sabon die al erg lang wijn maakt in de Châteauneuf-du-Pape. De wijnmakerij is begonnen in 1932 en was één van de eerste wijnmakerijen die z’n eigen wijn bottelde. Voor die tijd verkocht men de druiven aan handelaren of negociants.

De wijngaard in Châteauneuf-du-Pape is ca. 20,5 hectare groot en verdeeld over meerdere kleine stukken land. Men heeft ook nog 11,5 ha in Côtes du Rhône. Het grootste deel van de wijngaard in Châteauneuf-du-Pape is beplant met Grenache wijnranken. Veel ranken zijn rond de 90 jaar oud. In de wijngaard vermijd men het gebruik van insecticiden.

De Clos du Mont Olivet is een traditionele Châteauneuf-du-Pape met 80% Grenache. Hij smaakt heerlijk en heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. De 2015 bestaat uit 80% Grenache, 10% Syrah, 6% Mourvèdre, 4% andere druivensoorten. De weersomstandigheden in 2015 waren goed en deze jaargang heeft uitstekende kwaliteit wijn voortgebracht.

De wijn heeft een diepe donkere kleur, met aroma’s van zwart fruit en met tannine. Hij is gebalanceerd en met veel fruit. De body is vol met 14,5% alcohol. Clos de Mont Olivet heeft een uitstekend bewaarpotentieel en is tot ongeveer 15 jaar te bewaren.

Website van de wijnmaker: Clos du Mont Olivet

Tot zover onze lijst met rode goede Châteauneuf-du-Pape wijnen in 2017/2018. Veel plezier met proeven!

Note: dit artikel over rode goede Châteauneuf-du-Pape wijnen in 2017/2018 is niet gesponsord of beïnvloed door wijnhuizen of andere partijen. Mogelijk gaan wij bovenstaande wijnen verkopen in onze winkel.

Winkelmand is leeg
x Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security