Wijn en spijs combineren

Wijn en spijs combineren – dé basisregels om wijn bij eten te passen

Door: Robert Harte, 15 november 2016, 20:20

Wijn en spijs combineren heeft niets te maken met de kleur van de wijn. Het is onzin dat je rode wijn met rood vlees en witte wijn met wit vlees moet matchen. De kleur van wijn of eten bepaalt niet welke wijn erbij past. Het heeft te maken met hoe een gerecht is bereid. Pittig eten vraag bijvoorbeeld om zoete wijn. Wijn met veel eikensmaak past bij zout eten. In dit artikel lees je hoe je succesvol wijn met spijs combineert.

Inhoudsopgave

 • Belangrijke punten bij het wijn en spijs combineren
 • Lokale gerechten en wijn combineren
 • Basisregels bij het wijn en spijs combineren
 • Zoet eten en wijn combineren
 • Zuur eten en wijn combineren
 • Pittig eten en wijn combineren
 • Naar eik smakende wijn en zout eten combineren
 • Neutraal of subtiel eten en wijn combineren

Belangrijke punten bij het wijn en spijs combineren

Van essentieel belang bij het wijn en spijs combineren is het volgende: je smaakpapillen passen zich aan nadat je eten in je mond hebt gehad. Het gevolg hiervan is dat, als je bijvoorbeeld zoet eten hebt gegeten, je smaakpapillen het zoet in de wijn nog nauwelijks waarnemen. Wat overblijft zijn aardachtige smaken waardoor de wijn minder lekker smaakt. Je moet ervoor zorgen dat je wijn kiest die rekening houdt met de geacclimatiseerde smaakpapillen.

Een tweede punt bij het wijn en spijs combineren is het volgende: kies een wijn aan de hand van de vijf basissmaken. De vijf basissmaken zijn zoet, zuur, zout, bitter en umami. Smaakpapillen in je mond nemen deze vijf smaken waar en niet aroma’s of geuren. Aroma’s neem je waar door te ruiken. Aroma’s stijgen namelijk op vanaf je tong als er een beetje wijn verdampt in je mond als je een slok neemt. Als je proeft, ruik je dus eigenlijk. De basissmaken moeten het uitgangspunt zijn bij het combineren van wijn en eten en niet de aroma’s.

Lokale gerechten en wijn combineren

Wijn past vaak verrassend goed bij gerechten uit de streek van waar de wijn vandaan komt. Bijvoorbeeld past zoute Iberico ham goed bij Rioja wijn die naar eik smaakt. Een ander voorbeeld is Franse Entrecôte Bordelaise in combinatie met op hout gerijpte Bordeaux. Dat de smaken goed bij elkaar passen komt misschien doordat mensen gerechten hebben afgestemd op lokale wijn. Dus als je goede wijn en spijs combinaties zoekt, is het een goed idee om bijvoorbeeld eens een Spaans Rioja te combineren met een typisch gerecht uit die streek.

Bij het lokaal eten en wijn combineren is het wél belangrijk om je aan de basisregels voor het combineren van wijn en eten te houden.

Basisregels bij het wijn en spijs combineren

 1. Zoet eten krijgt een zoete wijn
 2. Zuur eten krijgt een zure wijn
 3. Heet of pittig eten krijgt een zoete wijn
 4. Wijn met veel eikensmaak krijgt zout eten
 5. Neutrale wijn krijgt neutraal eten

Zoet eten en wijn combineren

Zoet eten heeft grote invloed op de smaak van wijn. Niet alleen desserts zijn zoet maar ook sauzen, marinades en bijgerechten bij het hoofdgerecht kunnen zoet zijn. Zoet in het eten zal de niet-zoete smaken in de wijn naar boven laten komen. Als je tong zich heeft aangepast aan de zoete smaak van het eten, en je neemt een slok van je wijn, zal je de zoetheid van de wijn niet meer proeven. Wat je dan nog wél zal proeven zijn het zuur, het bitter en de smaak van eikenhout.

Doordat je de zoete smaak niet meer proeft, zal een wijn die eerst lekker smaakte nu zuur en bitter proeven waardoor je minder plezier beleeft aan de wijn. Om dit probleem op te lossen kan je ervoor kiezen om het eten minder zoet te maken, maar daardoor smaakt het gerecht minder lekker. De oplossing is om wijn te drinken die zoeter is dan het gerecht zelf. Dit zullen veelal zoete witte wijnen zijn zoals Sauternes, Riesling, Gewürztraminer, Muscato of Port.

Helaas is niet iedereen liefhebber van zoete wijn. Maar juist door zoete wijn met eten te combineren kan je mening hierover veranderen en ontdek je nieuwe smaken.

Zuur eten en wijn combineren

Als je een zuur gerecht eet zoals een salade met azijn, vis met citroen of een zuur dessert zal je mond zich aanpassen aan het zuur in de maaltijd. Als je daarna een slok van je wijn neemt hebben de smaakpapillen in je mond zich aangepast aan het zure voedsel. De wijn zal dan zachter, fruitiger en minder fris smaken. Dit is ook het geval bij een hele droge wijn waarin geen restsuiker zit. Het zuur uit het eten zal andere smaken in de wijn sterker naar boven laten komen en het zuur en de frisheid van de wijn weg laten vallen.

Als oplossing voor dit probleem kan je een wijn schenken met veel en/of scherpere zuren.

Pittig eten en wijn combineren

Pittig eten en wijn combineren is lastig. Pepers zetten je mond in vuur en vlam en het duurt even voordat het is uitgewerkt. Ook maken ze je mond gevoeliger waardoor smaken zoals zoet, zuur en eik veel sterker proeven. Een volle rode wijn met veel zuur en eik zal dus niet plezierig smaken.

Zoete wijn past wél bij pittig eten. De zoete wijn voelt zacht in de mond en het pittige eten zal het zoet, zuur en andere smaken niet overstemmen maar juist doen opstijgen. Voorbeelden van zoete wijn staan hierboven bij “wijn en zoet eten combineren”

Naar eik smakende wijn en zout eten combineren

Veel wijn is gerijpt in eikenhout. Eik geeft een bittere smaak. Twee manieren om een bittere smaak te neutraliseren zijn: a.) suiker toevoegen of b.) zout toevoegen. Aan bijvoorbeeld chocolade wordt suiker toegevoegd om de bittere smaak te laten verdwijnen. Door zout in de vorm van zoute spekjes toe te voegen aan spruitjes en boerenkool wordt de bittere smaak onderdrukt en smaakt de kool beter.

Zorg er dus voor dat je bij een wijn, die op eikenhout heeft gelegen, een gerecht serveert waaraan voldoende zout is toegevoegd. Zout zorgt ervoor dat er andere smaken vrijkomen in het eten en dat het gerecht beter zal smaken. Ook zal de wijn minder zuur en bitter smaken. Let wel op: hoe meer eik er in de wijn zit, hoe zouter het eten moet zijn.

Als je dus een wijn met veel eik wilt combineren met eten, gebruik dan genoeg zout om ervoor te zorgen dat je zult genieten van de wijn.

Neutraal of subtiel eten en wijn combineren

Eten met een neutrale of subtiele smaak zoals vis, sushi, kreeft of oester past niet bij wijn met veel eik. Door wijn met eikensmaak te schenken kan het gerecht zelfs worden verpest. De oplossing is om een jonge wijn, die niet op eiken heeft gelegen, te schenken bij een niet-zout en neutraal gerecht.

Je zou kunnen denken dat sommige soorten eten, zoals oesters, zout genoeg zijn van zichzelf. Maar deze zijn meestal niet zout genoeg om de smaak van eik te compenseren. Meer zout toevoegen is hier geen goede oplossing omdat het de subtiele smaak van de oesters zou verpesten.

De oplossing is dus om wijn die niet op eiken heeft gelegen te combineren met het gerecht. Voorbeelden van witte wijn zonder eiken zijn Prosecco en Chablis. Rode wijn zonder eik zijn bijvoorbeeld Beaujolais nouveau uit Frankrijk of sommige Spaanse wijnen. Als je deze wijnen nergens kan kopen, gebruik dan een wijn met zo weinig mogelijk eik.


Bronnen:

 • Robinson, J. (1983). Wijnproef Werkboek (2001). Baarn, Nederland: Tirion Uitgevers.
 • Schiller, J. (2016). Wine Hack: Wine Education That Starts With Your Mouth Not With Your Head. New York, USA: Morgan James.

 

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Winkelmand is leeg
x Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security