Hoe wijn bewaren na openen van de fles

Wijn bewaren na openen: hoe je ervoor zorgt dat wijn langer goed blijft en de houdbaarheid van wijn na openen

Door: Robert Harte, 22 oktober 2016, 10:50

Dit artikel gaat over wijn bewaren na openen en hoe je ervoor zorgt dat geopende wijn langer goed blijft smaken. Ook bespreken we de houdbaarheid van wijn na openen en de oorzaak van het bederf van geopende wijn.

In dit artikel kan je lezen hoe je ongeopende wijn het beste kan bewaren en de houdbaarheid van ongeopende wijn.

Hoe je ervoor zorgt dat wijn na het openen langer goed blijft smaken

Heb je weleens een restje wijn over doordat een open fles wijn niet helemaal is leeggedronken? Wijn bewaren na openen van de fles doe je als volgt:

  1. Bewaar wijn in de koelkast zodat de temperatuur laag blijft
  2. Voorkom contact met zuurstof. Verwijderen lucht uit de fles of vervang de lucht in de fles voor een gas
  3. Sluit de fles af met een kurk of een andere afsluiter
  4. Zet de wijn niet in het directe zonlicht
  5. Zet de wijn niet bij een warmtebron zoals een radiator
  6. Houd de temperatuur van de wijn stabiel zonder grote fluctuaties
  7. Bewaar de wijn staand om het contactoppervlak met lucht te verminderen

Oaksupreme TipWil je wijn bewaren na openen voor langere tijd? Lees hier 8 manieren om de houdbaarheid van geopende wijn te verlengen

Wat is de houdbaarheid van wijn na openen van de fles?

Als wijn onder koele omstandigheden wordt bewaard en de wijn niet met veel lucht in aanraking komt, kan je een wijn bewaren na openen voor enkele dagen. De houdbaarheid van wijn na openen is als volgt:

  • Witte wijn blijft tot ca. drie dagen goed
  • Rode wijn blijft tot een week goed. Doordat rode wijn meer tannine heeft dan witte wijn is rode wijn over het algemeen langer houdbaar
  • Rose is qua houdbaarheid vergelijkbaar met witte wijn en blijft ongeveer drie dagen goed
  • Oude wijn is gevoeliger dan jonge wijn en kan na één dag of na enkele uren al niet meer lekker smaken. De wijn smaakt dan sherry achtig en wordt bruin van kleur

Door wijn niet in contact te laten komen met lucht is het mogelijk om de smaak langer goed te houden en de houdbaarheid met weken of zelfs jaren te verlengen. In dit artikel is te lezen of een wijn wel of niet lang te bewaren is.

Waarom geopende wijn slechter gaat smaken en de effecten van lucht

Zodra de fles wijn is geopend vult de fles zich met lucht en gaat zuurstof uit de lucht verbindingen aan met bestandsdelen in de wijn, oxidatie genoemd. Geoxideerde wijn verliest z’n frisheid en heeft een bruinige kleur of waas. De smaak is sherry achtig en de wijn kan naar gekookte groenten ruiken. Langer geoxideerde wijn gaat naar azijn smaken. Zuur en tannine beschermen wijn tegen oxidatie.

Lucht heeft zowel positieve als negatieve effecten op de smaak van wijn.

Positieve effecten 

  • Door wijn aan lucht bloot te stellen zal de smaak van tannine afnemen
  • Sterk geurende wijn zal minder sterk gaan ruiken. Hoe langer de wijn is blootgesteld aan lucht, hoe minder sterk de geur. Dit is de reden waarom men wijn decanteert

Negatieve effecten 

  • De wijn verandert van smaak en kleur. Kort na blootstelling kan dit positief uitpakken, maar na langere tijd ontstaan onplezierige geuren en zal de wijn muf, zuur en bedorven gaan ruiken
  • Door de afnemende geur zal een wijn die toch al weinig geurt, nog minder gaan geuren. Een wijn die weinig geurt, is minder smaakvol.

Welke geopende wijn gaat het snelst in smaak achteruit?

  • Oude wijn wordt snel slechter van smaak. Bijvoorbeeld een Rioja van 4-5 jaar oud heeft amper nog tannine. Deze kan de dag na het openen al geoxideerd zijn
  • Wijn licht van kleur en body heeft meestal weinig tannine en zal snel oxideren. Bijvoorbeeld jonge wijn rijpt niet of amper op eikenhouten vaten en heeft daardoor weinig tannine. Ook komt jonge lichte wijn maar kort in aanraking met de schilletjes en steeltjes van de druif waardoor er weinig tannine in zit
  • Wijn zonder sulfiet (zwaveldioxide) is ook gevoeliger voor oxidatie. Sulfiet wordt door de wijnmaker toegevoegd om het bruinen te vertragen
  • Wijn met veel tannine is langer houdbaar na opening. Tannine beschermt wijn tegen verouderen. Als wijn bijvoorbeeld op nieuwe eikenhouten vaten heeft gerijpt, zit er veel tannine in. Tannine trekt namelijk uit het eikenhout in de wijn. Voorbeelden zijn jonge Barollo, Bordeaux en Californische wijnen

Bronnen:

  • Frazier, K. How Long Does Wine Last After It’s Opened? Geraadpleegd op 6 oktober, 2016, van http://wine.lovetoknow.com/wine-articles/how-long-does-wine-last-after-its-opened
  • Jackson, R. S. (2008). Wine Science: Principles and Appications. (3e druk). Burlington: Academic Press.
  • Johnson, J., & Robinson, J. (2013). The World Atlas of Wine. (7e druk). London: Mitchell Beazley.
  • Robinson, J. (1983). Wijnproef Werkboek (2001). Baarn, Nederland: Tirion Uitgevers.

Winkelmand is leeg