Potensac 2016 Een krachtige, elegante wijn met aroma's van hout, eik, rook en zwarte bes. Voelt medium tot vol in de mond. Zacht van smaak en een perfecte balans tussen zoet, zuur, fruit en eik. 16+ jaar te bewaren en zal met de jaren nóg beter gaan smaken. Lees meer Château Potensac; een elegante wijn uit het topjaar 2016 Médoc, Bordeaux, Frankrijk chateau potensac 2009 - medoc De Bordeaux is één van de populairste wijnregio's ter wereld. En dat is niet voor niets. Het klimaat is er perfect en men maakt er hoge kwaliteit wijn met een rijke en volle smaak.

Bij Oaksupreme verkopen we diverse goede wijnen uit de Bordeaux.
Naar onze wijnen Ontdek onze wijnen uit de Bordeaux Bordeaux, Frankrijk
Sociando Mallet Rijke en complexe Médoc met lange afdronk. De body is medium tot vol. Met zwarte bes, tabak, eik en tannines. De wijn is 14+ jaar te bewaren. Gemaakt van o.a. Cabernet Sauvignon en Merlot druiven en gerijpt op 100% nieuwe eikenhouten vaten. Lees meer Château Sociando Mallet; proef de Médoc stijl in deze topwijn Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrijk Chateau Sociando Mallet 2011 Puygueraud 2011 Een heerlijke wijn uit het kleinste deelgebied binnen de Bordeaux; Côtes de Francs. Dit relatief onbekende gebied brengt kwalitatieve wijnen voort met aantrekkelijke prijzen. De wijn is vol van smaak met eik, tannines en veel fruit. 11+ jaar te bewaren. Lees meer Château Puygueraud; een betaalbare kwaliteitswijn uit 2011 Côtes de Francs, Bordeaux, Frankrijk chateau puygueraud 2011 - bordeaux La Tour Carnet Een Grand Cru wijn gemaakt door één van de oudste wijnmakers van de Bordeaux. Het is een volle wijn met eik, zwarte bes, kruiden en tannines. Perfect in balans en goed gemaakt. 18+ jaar te bewaren. Lees meer Château La Tour Carnet 2010; perfect in balans en rijk van smaak Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrijk chateau la tour carnet 2010 - grand cru - haut-medoc Beaumont Een betaalbare Médoc gemaakt van onder andere Cabernet Sauvignon en Merlot druiven. De wijn heeft een medium body, aroma's van zwart fruit, eik en tannines. 10+ jaar te bewaren en geschikt om te kunnen rijpen Lees meer Château Beaumont 2011; een elegante wijn met subtiele houtsmaken Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrijk Chateau Beaumont 2011 Haut Medoc Poujeaux Sinds het wisselen van eigenaar in 2008 wordt deze wijn steeds beter. De wijn is jong erg lekker en ook lang te bewaren. Rijk van smaak, medium body, kruiden, zwarte bes, braam, eik en tannines. 13+ jaar te bewaren en het potentieel om goed te rijpen. Lees meer Château Poujeaux 2011; een top Bordeaux met goede prijs/kwaliteit Moulis-en-Médoc, Bordeaux, Frankrijk chateau poujeaux 2011 - moulis-en-medoc


wijn bewaren: hoe een ongeopende fles rode, witte en rosé wijn moet bewaren

Hoe moet je een ongeopende fles rode, witte of rosé wijn bewaren?

Door: Robert Harte, 29 mei 2016, 12:45

In veel huiskamers zijn ze te vinden: volle flessen wijn die al jaren liggen of staan te wachten om gedronken te worden. Redenen hiervoor? Veel mensen denken dat wijn beter wordt door ze lang te bewaren (wat grotendeels een misvatting is). Of de wijn is gekregen of gekocht en men wacht met drinken tot een speciaal moment.

Wat de reden ook is, veel mensen weten niet dat de huiskamer geen geschikte plaats is om wijn te bewaren, zeker niet voor langere tijd. Wijn moet namelijk op een koele, enigszins vochtige en donkere plaats staan. In een huiskamer is dit niet het geval met als gevolg dat de wijn niet goed smaakt als hij uiteindelijk wordt gedronken. Het is erg jammer om, na maanden of jaren wachten, te ontdekken dat een dure of speciale fles wijn niet lekker smaakt doordat deze onder de verkeerde omstandigheden is bewaard.

In dit artikel gaan we in op hoe ongeopende flessen rode, witte en rosé wijn te bewaren of op te slaan. Er is onderscheid gemaakt tussen wijn bewaren voor enkele dagen of weken en maanden of jaren, wat meestal wordt gedaan om wijn te laten rijpen. Daarna omschrijven we de omstandigheden waaronder wijn moet worden bewaard en gaan we in op de mogelijkheden om wijn thuis of buitenshuis te bewaren.

In dit artikel kan je lezen hoe je geopende wijn het beste kan bewaren.

Inhoudsopgave

Dit zijn de gevolgen als wijn wordt bewaard onder de verkeerde omstandigheden

Als wijn enkele weken onder de verkeerde omstandigheden wordt bewaard, zal de smaak achteruit gaan. Dit komt doordat, onder invloed van warmte en licht, binnenin de wijn reacties optreden die de smaak negatief beïnvloeden. Door temperatuurschommelingen kan er zuurstof langs de kurk en het glas in de fles sijpelen. Zuurstof is de grote vijand van wijn. Als wijn met veel zuurstof in aanraking komt versnelt de rijping. Door te snelle rijping verslechterd de kwaliteit. In ons artikel over bewaarwijn staat meer over de negatieve gevolgen van zuurstof op wijn en wat zich afspeelt in de wijn tijdens het rijpen.

Hoe lang het duurt voor er merkbaar verschil optreed in smaak is niet precies te zeggen. Ook niet elke wijn is even gevoelig; sommige wijnen zijn gevoeliger dan andere. Zo zal een bewaarwijn die 10 jaar heeft gerijpt anders reageren op warmte dan een supermarktwijn uit Chili.

Om te voorkomen dat de smaak van wijn achteruit gaat zijn maatregelen nodig zoals bijvoorbeeld opslag in een gekoelde ruimte of in een koele kast met stabiele temperatuur. Bij wijn die voor enkele dagen of weken wordt bewaard zijn geen ingrijpende maatregelen qua opslag nodig. Opslag in een koele, geconditioneerde omgeving is nodig bij wijn die maanden tot jaren wordt bewaard.

Hoe wijn te bewaren voor enkele weken, dagen of jaren?

Wijn bewaren voor enkele dagen of weken gebeurt met bijvoorbeeld een supermarktwijn die snel zal worden gedronken. Deze wijn is over het algemeen gewoon in een kast of in de huiskamer te bewaren.

Let bij het bewaren van wijn voor enkele dagen of weken op het volgende:

 • De gevoeligheid van de wijn; leg bijvoorbeeld een lang gerijpte fles Bordeaux in een koele, donkere en schone plaats. Een supermarkt wijn zal waarschijnlijk minder gevoelig zijn.
 • Zet of leg de wijn niet in sterk, direct licht zoals zonlicht of onder een sterke lamp.
 • Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 25 °C.
 • Leg of zet de wijn niet bij een warmtebron zoals bijvoorbeeld een verwarming of verwarmingsbuis in een kast.
 • Voorkom dat de wijn bevriest.

Welke wijn bewaren onder speciale omstandigheden?

Er is wijn die beter wordt van smaak na lange tijd bewaren, ook wel rijpen genoemd. Deze wijnen – bewaarwijnen – moeten onder speciale omstandigheden worden bewaard. Rijpen kan soms wel 15 jaar of langer duren. Bijvoorbeeld de Bordeaux regio in Frankrijk brengt dergelijke wijnen voort. Tijdens het rijpen moeten de omstandigheden juist zijn zodat de rijping goed verloopt.

Naast wijn die beter wordt van smaak door rijping, is er ook jong te drinken wijn zoals een supermarktwijn die voor maanden of jaren wordt bewaard. Ook deze wijn moet onder de juiste omstandigheden worden opgeslagen om te voorkomen dat de smaak niet teveel achteruit gaat.

In ons artikel over bewaarwijn alles te lezen over bewaarwijnen, het rijpen van wijn en het verschil tussen jong te drinken wijn en bewaarwijn.

Ideale omstandigheden om wijn weken, maanden of jaren te bewaren

Temperatuur, luchtvochtigheid, licht, lucht in de omgeving en de stand van de flessen hebben tijdens het bewaren invloed op het succes van de rijping van de wijn en de uiteindelijke smaak. Hieronder zullen de omstandigheden worden toegelicht. Voor rode, witte en rosé wijn zijn de omstandigheden hetzelfde.

Wijn bewaren en temperatuur

De ideale temperatuur om rode, witte en rosé wijn te bewaren is 10 tot 13 °C is uit onderzoek gebleken. Maar als de temperatuur tussen de 7-18 °C ligt, zal het dit waarschijnlijk geen merkbaar verschil in smaak opleveren.

Belangrijk is dat de temperatuur niet teveel schommelt. Door grote temperatuurschommelingen zet de vloeistof in de fles uit en breekt de afsluiting van de kurk. Zuurstof kan dan tussen de kurk en fleshals sijpelen en dit is ongewenst.

Wijn bewaren en vorst

Vorst is een groot gevaar voor een volle fles wijn. Door bevriezing zet de wijn in de fles uit en drukt de half bevroren vloeistof de kurk uit de fles. Er kan daarna zuurstof bij de wijn komen omdat de afsluiting is verbroken, ook al zit de kurk er nog (gedeeltelijk) op. De wijn zelf zal niet veel merkbaar in smaak achteruit gaan door vorst is gebleken uit ervaring.

Wijn bewaren en luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid of vochtigheidsgraad om wijn te bewaren ligt rond de 70% (bron: Wine Spectator) De reden voor het aanhouden van deze luchtvochtigheidsgraad is dat de kurk vochtig genoeg blijft. Bij te droge lucht droogt de kurk uit. Een droge kurk krimpt waardoor de afsluiting tussen de kurk en de fles wordt verbroken. Hierdoor kan er zuurstof in de wijn sijpelen.

De luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn, want bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaan schimmels in de omgeving. Deze schimmels kunnen in theorie via de kurk in de wijn terechtkomen wat ongewenst is. Tevens is een beschimmelde fles wijn niet fraai om te laten zien aan bijvoorbeeld gasten.

De opslagtemperatuur is belangrijker dan de luchtvochtigheid.

Wijn bewaren in schone lucht

De lucht in de ruimte waar wijn ligt opgeslagen moet schoon zijn en mag geen chemische verontreinigingen en schimmels bevatten. Gedurende de tijd dat de wijn ligt te rijpen, trekt er een kleine hoeveelheid zuurstof door en langs de kurk. Verontreinigde lucht kan in de fles sijpelen, de wijn verontreinigen en aantasten.

Wijn donker bewaren

Het is belangrijk om wijn donker te bewaren, uit direct zonlicht en in een ruimte zonder UV licht. Zonlicht verwarmt de wijn waardoor het volume in de fles toeneemt. Hierdoor ontstaat spanning op de afsluiting en is er kans dat er zuurstof in de fles komt en de rijping versneld. Tevens is bekend dat onder invloed van licht moleculen in de wijn verbinding met elkaar aangaan en ongewenste geuren en smaken ontstaan. Ook UV licht heeft dergelijke invloeden.

Wijn liggend bewaren

De stand van de fles wijn is belangrijk als de afsluiting een kurk betreft. De kurk mag niet uitdrogen omdat er dan zuurstof bij de wijn kan komen. De juiste stand van de fles met kurk is horizontaal liggend.

Volgens onderzoek is de ideale stand van een fles met kurk ietsje schuin. De hoek moet zodanig zijn dat de kleine bubbel tussen de wijn in de fles en de kurk de kurk net aanraakt.

Wijn bewaren met schroef- of draaidop

Wijn met een schroef- of draaidop is staand te bewaren omdat de rubberen afdichting in de dop niet uitdroogt. In de metalen schroefdop zit een rubber ring die zorgt voor een afdichting tussen de metalen dop en de fleshals.

Wijn met schroefdop kan, als de wijn een bewaarwijn is, voor lange tijd bewaard worden net zoals wijn in flessen met een kurk.

Geschikte en ongeschikte plaatsen om wijn thuis te bewaren

Wijn thuis bewaren onder de juiste omstandigheden is niet zo makkelijk als het lijkt. Voor veel mensen is het een probleem om de juiste omstandigheden te creëren. Er zijn in principe twee mogelijkheden: 1.) het bewaren uitbesteden 2.) zelf thuis een opslag creëren.

Wijn bewaren bij de wijnhandelaar

De opslag uitbesteden kan bij sommige wijnhandelaren. Dit kan een goede optie zijn voor sommige mensen, maar er zal waarschijnlijk wel een vergoeding tegenover staan.

Een andere optie is om wijn in de wijnkelder van een vriend, familie, kennis of mede wijnliefhebber op te slaan.

Wijn bewaren in de kelder

Een kelder is de ideale plaats om wijn te bewaren. Het is er koel en donker, de temperatuur is stabiel en kosten voor extra koeling zijn er in principe niet. Een te hoge of lage luchtvochtigheid kan wel een probleem zijn.

Maar helaas niet iedereen heeft de luxe in het bezit te zijn van een kelder, dus is een andere oplossing nodig.

Wijn bewaren in een (geïsoleerde) kast

Een kast zoals bijvoorbeeld een trapkast, die zowel in de winter als in zomer koel is kan een oplossing zijn om wijn in te bewaren. In de ruimte mag geen warmtebron zoals een verwarmingsbuis lopen. Een optie is om de ruimte te isoleren waardoor de temperatuur constanter zal zijn. Er kan een probleem zijn met de temperatuur; de ideale wijn bewaar temperatuur zal in een kast waarschijnlijk niet aanwezig zijn.

Wijn bewaren in de garage of schuur

Als de garage of schuur koel is en stabiel qua temperatuur kan dit een prima ruimte zijn voor het bewaren van wijn. Een geïsoleerde kast kan een oplossing zijn om plotse temperatuurschommelingen op te vangen. Een probleem kan zijn dat in de zomer de temperatuur te hoog wordt.

Wijn bewaren in een kamer of kast met (mobiele) airconditioning

Dit is vrij gemakkelijk te realiseren, maar wel een dure oplossing. Een airco verbruikt veel energie en als de ruimte niet is geïsoleerd, warmt de ruimte weer snel op. Een ander probleem is dat een mobiele airconditioner pas aanslaat bij ca. 16 graden C, maar in ieder geval ligt de wijn koel.

Wijn bewaren in een wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast is een mooie oplossing om wijn in te bewaren. De temperatuur en luchtvochtigheid worden op constant niveau gehouden. Er zijn zowel grote koelkast formaat kasten verkrijgbaar en als kleine kasten voor 6 flessen. Nadeel is dat een wijnklimaatkast een grote investering is. Naast de investering in de aanschaf, zijn er ook nog de kosten van elektriciteitsverbruik.

Ongeschikte plaatsen om wijn te bewaren

 • Wijn bewaren in de woonkamer: in de woonkamer is het te warm, te droog, te licht en er zijn te grote temperatuurschommelingen.
 • Wijn bewaren in de kruipruimte: in de kruipruimte zijn mogelijk schimmels, ongedierte, water en overmatig vocht aanwezig. Ook is het mogelijk dat er chemische gassen in de kruipruimte hangen. Dit is dus geen geschikte ruimte voor wijn.
 • Wijn buiten bewaren: buiten zijn er te grote temperatuurschommelingen.
 • Wijn bewaren op zolder: de zolder is over het algemeen warm en er zijn grote temperatuurverschillen tussen de winter en zomer en is hierdoor ongeschikt.

Bronnen:

 • Jackson, R. S. (2008). Wine Science: Principles and Appications. (3e druk). Burlington: Academic Press.
 • Johnson, J., & Robinson, J. (2013). The World Atlas of Wine. (7e druk). London: Mitchell Beazley.
 • Robinson, J., & Harding, J. (2015). The Oxford Companion to Wine. (4e druk). Oxford: Oxford University Press.
Winkelmand is leeg