Bezinksel in wijn - Oaksupreme

Droesem, drap of bezinksel in wijn: wat is het en hoe ontstaat het?

Door: Robert Harte, 22 maart 2017, 23:58

Bezinksel in wijn komt tegenwoordig niet vaak meer voor. Toch is elke wijnliefhebber is er wel mee bekend. Het bezinksel is onschuldig, maar kan vervelend zijn bij het uitschenken van wijn in een glas. Bezinksel bij rode wijn kan zich vormen op de bodem van een fles of als aanslag aan de binnenzijde van de fles. Bij witte wijn kan bezinksel op de bodem van de fles voorkomen in de vorm van kristallen.

Als gevolg van schudden kan de aanslag of het bezinksel door de hele fles gaan zweven en troebelheid veroorzaken. Door voor het uitschenken van wijn kort te decanteren is te voorkomen dat de vaste deeltjes in het wijnglas belanden.

In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten bezinksel, de oorzaak en hoe het ontstaat. Ook vertellen we waaruit het bestaat en hoe het smaakt.

Inhoudsopgave

  • Verschillende soorten: bezinksel, kristallen en afzetting
    • Bezinksel in rode wijn
    • Bezinksel in witte wijn
    • Afzetting op glas bij rode wijn
  • De oorzaak van bezinksel in wijn
  • Hoe ontstaat bezinksel in wijn?
  • Waaruit bestaat bezinksel in wijn?
  • Kan je bezinksel in wijn drinken en hoe smaakt het?

Verschillende soorten: bezinksel, kristallen en afzetting

Bezinksel in rode wijn

Bezinksel in rode wijn zijn stukjes donkerrood materiaal op de bodem van de fles. Het komt vooral voor bij duurdere en oude rode wijn, maar niet in alle gevallen. Wijn waarin bezinksel voorkomt zijn bijvoorbeeld Franse Bordeaux, Châteauneuf-du-Pape, Italiaanse Barolo en Spaanse Rioja.

Bij merkwijnen uit de supermarkt komt het minder vaak voor. Deze zijn meestal behoorlijk gefilterd en behandeld waardoor ze geen bezinksel zullen vormen.

Voor sommige wijnkenners en liefhebbers is bezinksel een aanwijzing dat een wijn van goede kwaliteit is. Het geeft aan dat een wijn gerijpt heeft. Het zou ook aangeven dat wijn niet teveel is behandeld en gefilterd. Overmatige filtering verwijdert smaken en aroma’s uit de wijn en dat is ongewenst voor sommigen.

Bezinksel in witte wijn

Bezinksel in witte wijn komt voor in de vorm van kristallen. Deze zien eruit als suikerkorreltjes of kleine stukjes glas. De kristallen zijn wijnsteen of kaliumwaterstoftartraat. Het kan voorkomen in wijnvaten en in flessen wijn. Wijnsteen komt van nature voor in druiven en andere vruchten. Kristallen vormen zich als kalium en wijnsteenzuren zich binden. Het komt vooral voor bij wijn als die een grote temperatuurschommeling heeft ondergaan. De kristallen hebben een neutrale smaak.

Tegenwoordig komen kristallen niet veel meer voor. Wijnproducenten verwijderen de tartraten uit de wijn door ze weg te vriezen of te filteren. Dit doen ze omdat consumenten tegenwoordig kritischer zijn en heldere wijn verwachten. Wijnliefhebbers zijn daarentegen juist geïnteresseerd in wijn met kristallen. Dit zou erop wijzen dat de wijn niet teveel is behandeld. Kristallen zullen vooral bij duurdere wijnen voorkomen.

Het bezinksel in rode wijn lijkt veel op kristallen in witte wijn. Door pigmenten in rode wijn zijn de tartraten rood gekleurd.

Afzetting op glas bij rode wijn

Bij rode wijn komt het voor dat er een laagje met rode afzetting aan de binnenkant van de wijnfles zit. Dit kan soms wel de hele binnenzijde van de fles bedekken of een deel zoals de flessenhals. De afzetting is niet hetzelfde als bezinksel. Het bestaat uit gekleurde tannines en eiwitten. Het tast de kwaliteit van de wijn niet aan en komt vooral voor bij hogere kwaliteit wijn gemaakt van Rhône variëteit druiven. Bijvoorbeeld zijn dit de Syrah en Grenache druiven.

De oorzaak van bezinksel in wijn

Bezinksel in wijn kan verschillende oorzaken hebben:

  • Onvoldoende filtratie en stabilisatie. Deze bewerkingen past men toe in de wijnmakerij om zeer kleine deeltjes uit de wijn te halen. De kleine deeltjes zakken uiteindelijk naar de bodem. Soms beslist de wijnmaker om niet teveel te filteren om smaken en aroma’s te behouden. Bijvoorbeeld wijnmakers van topwijnen uit de Bordeaux zullen beperkt filteren zodat aroma’s niet verloren gaan
  • Reacties van elementen in de wijn tijdens het rijpen zijn een andere oorzaak. Tijdens het rijpen vinden chemische reacties plaats in de wijn waarbij deeltjes zich binden en neerslaan op de bodem van de fles

Hoe ontstaat bezinksel in wijn?

Deeltjes vormen zich door een natuurlijk proces genaamd “polymerisatie”. Polymerisatie is het samenvoegen van chemische verbindingen tot een nieuwe verbinding. In wijn zijn dit onder andere tannines en kleurstoffen afkomstig uit de schil van druiven. Tijdens het rijpen voegen deze zich samen en zinken in de vorm van rode deeltjes naar de bodem van de fles.

Waaruit bestaat bezinksel in wijn?

Bezinksel kan bestaan uit de volgende elementen:

  • In de wijn gevormde chemische verbindingen. Deze bestaan onder andere uit kleurstoffen afkomstig van druiven. Wetenschappelijke noemt men de deeltjes gepolymeriseerde en neergeslagen Anthocyanen
  • Gepigmenteerde tannines. Deze ontstaan door een natuurlijk proces in de wijn genaamd fenolische polymerisatie. Tijdens dit proces worden fenolen (organische verbindingen) samengevoegd tot nieuwe chemische verbindingen
  • Proteïnen, ofwel eiwitten
  • Tartraat kristallen, ook wel bekend als wijnsteen
  • Stoffen gebruikt om wijn helder te maken in de wijnmakerij zoals bijvoorbeeld de stof albumine. Dit is een eiwitmolecuul dat wordt gebruikt om teveel tannine uit de wijn te halen
  • Deeltjes van gistcellen

Kan je bezinksel in wijn drinken en hoe smaakt het?

Bezinksel in wijn is gewoon te drinken en meestal onschuldig. Het bestaat voornamelijk uit dezelfde elementen als waaruit wijn bestaat. Bezinksel in rode wijn smaakt bitter en kalkachtig, afhankelijk van de samenstelling.

Bezinksel in wijn kan echter ook het gevolg zijn van een wijnfout. Een voorbeeld van een wijnfout die bezinksel kan veroorzaken is bederf door gist. De gisten vormen een slijmerige substantie op de bodem van de fles en in de rest van de wijn. Kleverige afzettingen en stroperige strengen kunnen duiden op bacterieel bederf. Hierover is meer te lezen in ons artikel over wijnfouten.


Bronnen:

  • Jackson, R. (2009). Wine Tasting a Professional Handbook (2nd ed.). Burlington: Academic Press.
  • Jackson, R. S. (2008). Wine Science: Principles and Appications. (3e druk). Burlington: Academic Press.
  • Robinson, J. (1983). Wijnproef Werkboek (2001). Baarn, Nederland: Tirion Uitgevers.
  • Robinson, J. & Harding J. (2015). The Oxford Companion to Wine. (4e druk). Oxford: University Press.

Leave a Review

Winkelmand is leeg
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security